Банкеръ Daily

Свят

Хора от над 140 държави определят многоезичния характер на Лос Анджелис

Гледка към бул. "Холивуд" в Лос Анджелис и Алеята на славата

На днешния ден през 1781 г. 44 испански заселници, ескортирани от няколко войници и насочвани от двама францискански монаси от мисията "Сан Габриел", основават на брега на Тихия океан селище, което днес е познато в цял свят просто с инициалите Ел Ей. Испанците му дават дългото име El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles sobre El Río Porciúncula (от испански - "Селище на Дева Мария, царица на ангелите, на река Порсюнкула").

След като са обитавани в продължение на хиляди години от индианските племена тонгва и чумаши, земите на днешен Лос Анджелис са завладяни през 1542 г. от португалеца на испанска служба Жоао Кабрильо, по-известен с името Хуан Кабрийо, като част от испанската колонизация на Америка. Той обаче само преминава, без да създаде поселение. Едва 227 години по-късно в района пристига францисканският мисионер Хуан Креспи, който препоръчва на испанските власти да заселят територията. През 1771 г. е създадена мисия, а след шест година губернаторът на Калифорния Фелипе де Неве иска разрешението на вицекраля на Нова Испания да засели земите.

Така Лос Анджелис е основан през 1781 г. като пуебло (един вид село, племенно селище), което се състои от четиридесет души (единадесет семейства). Изпратените през 1781 г. заселници са с разнообразен произход, сред тях има мулати и метиси, индианци, африканци и чисти испанци.

Лос Анджелис е узаконен като град в Калифорния на 4 април 1850 г., когато броят на жителите му е едва 1610.

Лос Анджелис е дом на хора от над 140 държави, говорещи над 224 различни езика. Етническите обособни части като Днес Чайнатаун, Исторически Филипинотаун, Кореатаун, Малката Армения, Малката Етиопия, Техеранджелис, Малкото Токио и Тайтаун показват примери за многоезичният характер на града.  

Градът почти няма исторически център - Лос Анджелис се състои от отделни области със собствената си история и забележителности.

Лос Анджелис (Los Angeles, LA) е административен център на окръг Лос Анджелис - най-населеният и един от етнически най-разнородните окръзи в страната, а районът на Лос Анджелис е определян като най-разнородният сред големите американски агломерации.  С население от над 3.9 млн. души Лос Анжелис е вторият по население град в Съединените щати след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света.

Наречен "Град на ангелите", Лос Анджелис е водещ център на света на бизнеса, международната търговия, забавления, култура, медии, мода, наука, спорт, технологии и образованието, и редовно попада в класациите за най-богатия град и за най-силен и влиятелен град в света.

Заради Холивуд Лос Анжелис е известен също като "Развлекателната столица на света", водеща в света в създаването на филми, телевизионни продукции, сценични продукции, видео игри, и звукозапис. Значението на развлекателния бизнес в града го прави дом на много известни личности.

Основните центрове на нощния живот и удоволствията са съсредоточени в центъра на града, в района на Силвър Лейк, Холивуд, Западен Холивуд (прочутата улица на клубове и барове Сънсет Стрип).

В близост се намират световноизвестният увеселителен парк Дисниленд (в съседния град – Анахайм) и Universal Studios Hollywood, както и известните океански плажове в Санта Моника и Малибу.

В Лос Анджелис са създадени някои от емблематичните рок банди: Linkin Park (1996 г.), Metallica (1981 г.), Red Hot Chili Peppers (1983 г.), Guns H”Roses (1985 г.) Motley Crue (1981 г.).

Лос Анджелис е най-големият промишлен и икономически център в западната част на САЩ. Основните индустриални сектори, които определят икономическо развитие на града, са международната търговия, телевизията и филмовата индустрия, военната индустрия, космическите изследвания, добивът на нефт, електроника, автомобилостроене и хранително-вкусовата промишленост. Активно се развиват биотехнологии и производството на петрол. Сред другите основни отрасли са финанси, телекомуникации, медицина, транспорт, туризъм (в този сектор работят близо половин милион души от населението на Лос Анджелис), както и развлечения и култура.

В Лос Анджелис са централите на много компании, включени в списъка на най-големите компании в САЩ - Forbes Global 2000 и Fortune 500.

Върху икономическата активност в града оставя своя отпечатък недостигът на някои природни ресурси, в частност, местни водоизточници. Към момента Лос Анджелис се обслужва от три акведукта: първия доставя вода от 544 км разстояние (Owens Valley), вторият – от 389 км (от река Колорадо), а третият – от 714 км (от делтата на река Сакраменто).

От 2009 г. в града има Българско училище "Иван Вазов", разположено на улица S. Alexandria Ave. 150. В Лос Анжелис има и почетно консулство на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във