Банкеръ Daily

Свят

Хонконг ще изпрати 2019 г. с множество протести

Хонконг ще изпрати 2019 г. с множество протести, планирани за утре вечерта и първия ден на Новата година, с цел да се попречи на празненствата и пазаруването в азиатския финансов център, който отбелязва увеличаване на сблъсъците между полицията и демонстранти от Коледа, предаде Ройтерс.

В социалните медии са насрочени събития като "Пазарувам с теб". Те са обявени за утре вечер в целия град, включително в популярни молове, живописното пристанище Виктория и квартал Лан Куай Фонг, където традиционно се събират празнуващи.

Полицията е разрешила шествие на 1 януари, което ще започне от голям парк в Козуей бей и ще приключи в централния бизнес квартал, съобщиха организаторите от Гражданския фронт за човешки права. Фронтът вече организира мирни шествия през юни, в които участваха над милион души. В шествието на организацията през декември по нейни данни са се включили около 800 000 човека.

От Коледа силите за борба с безредиците използват сълзотворен газ срещу хиляди демонстранти, много от които носят маски и еленски рога, при сблъсъци в молове и в популярен сред туристите квартал. Протестите продължават вече седми месец. В последно време броят на участниците намаля, но демонстрации продължават да се организират почти всеки ден.

За тази вечер в централния бизнес квартал е планиран нов митинг, участниците в който ще почетат паметта на загиналите и ще изразят солидарност с ранените при протестите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във