Банкеръ Daily

Свят

Хонконг криминализира неуважението към китайския химн

Парламентът на Хонконг прие днес закон, криминализиращ неуважението към националния химн на Китай, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според местната продемократична опозиция това е поредната мярка на Пекин за затягане на хватката му над полуавтономната китайска територия.

Законът бе приет на второ четене с 41 гласа "за" при един "против". Опозицията бойкотира гласуването, тъй като беше гарантирано, че пропекинското мнозинство ще го спечели.

Този ход идва броени дни след като китайските власти решиха да прокарат закон за националната сигурност в Хонконг, който според САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, както и международни правозащитни организации, ще подкопае свободите в района.

Приетият днес в Хонконг закон постановява, че учениците в началните и средните училища трябва да учат да пеят "Марша на доброволците", а също да познават неговата история и церемониал.

За неуважение към химна се предвиждат наказания до три години затвор и глоби до 50 000 хонконгски долара (6450 американски долара).

Китайският химн беше освиркван на футболни мачове, където запалянковци понякога пееха песента "Слава на Хонконг", станала емблематична за продемократичното движение в района, който е световен финансов център.

Полицаи и пожарникари влязоха по-рано днес в хонконгския парламент, след като двама продемократични депутати хвърлиха в залата течност със силно неприятна миризма, за да протестират срещу смазването на протестите на площад "Тянанмън" в Пекин от китайската армия преди 31 години.

Полицията в Хонконг извърши арести и използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация по случай годишнината от кървавите репресии на "Тянанмън".

"Някои протестиращи, облечени в черно, блокират пътища в (квартал) Монкок в Хонконг. Полицаите извършват арести", съобщи полицията в туитър.

Хиляди хора престъпиха полицейската забрана тази вечер, преодоляха барикадите и се събраха в парк, за да запалят свещ и да запазят минута мълчание.

Полицията изтъкна като мотив нуждата от спазване на дистанция заради коронавируса и загради парк "Виктория", за да попречи на хората да се съберат там.

Стотици, а може би хиляди хора бяха убити, когато танкове и войници разпръснаха в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. студентските продемократични протести на площад "Тянанмън" в Пекин, които се разпространиха и в други китайски градове и бяха сметнати за заплаха за властта на комунистическата партия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във