Банкеръ Daily

Свят

"Hongmeng" ще е новата операционна система на Huawei?

От HuaweiCentral съобщиха за разработена нова операционна система, под името “Hongmeng”, в случай че ограничителните мерки на САЩ не й позволят повече да използва операционната система Android. От китайската компания гарантират на клиентите си, че ще получат актуализации за сигурността и следпродажбени услуги на всички съществуващи смартфони и таблети на Huawei и Honor.

Според техен източник, новата операционна система “Hongmeng” е базирана на Linux и името ѝ произхожда от китайската методология. Тази операционна система ще се използва като универсална операционна система за различни платформи, включително телефони, таблети и преносими компютри.

През март главният изпълнителен директор на Huawei Ричард Ю заяви, че са готови за "план Б" в случай, че смартфоните и компютрите на Huawei не могат да използват Android или Windows OS след напрежението между Китай и САЩ.

Вчера Google преустанови поддръжката на софтуерната програма на Huawei, а бъдещите смартфони на китайската компания също ще загубят достъп до услугите на Google, включително Play Store.

Този ход идва след като САЩ добавиха китайската компания към черен списък с компании, с които американските фирми не могат да търгуват, освен ако нямат лиценз. Това означава, че Huawei не може да закупи оборудване от американските компании без предварително одобрение от правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във