Банкеръ Daily

Свят

Холандското правителство изгуби мнозинството си в горната камара на парламента

Премиерът Марк Рюте

Холандското правителство губи мнозинството си в горната камара на парламента след проведените вчера регионални избори, сочат данните от екзитпол на агенция Ипсос, предаде Ройтерс.

Холандците гласуваха на регионални избори само два дни, след като мъж от турски произход застреля трима души в центъра на холандския град Утрехт - атака, която вероятно се отрази положително на популярността на антиимигрантската партия "Форум за демокрация", която привлече гласовете на голям брой избиратели.

В случай че резултатите от екзитпола се потвърдят, това ще означава, че управляващата коалиция на премиера Марк Рюте ще има нужда от подкрепата на други политически сили, за да прокарва законодателство в парламента.

Резултатите от екзитпола сочат, че "Форум за демокрация" печели 10 места в холандския Сенат и по този начин ще стане втората по численост политическа партия в горната камара на холандския парламент. Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ще разполага с един сенатор по-малко от досегашните 13, а общият брой сенатори от управляващата коалиция вече ще е 31 вместо 38.

Финалните резултати ще бъдат оповестени от холандската избирателна комисия на 25 март, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във