Банкеръ Daily

Свят

Холандският премиер: Юнкер да се консултира с лекар, щом иска България в Шенген

Холандия се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенген, въпреки поканата на Юнкер. Това пише днес в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

"Юнкер е романтик", коментира премиерът Марк Рюте по повод речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в сряда. "Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", допълни холандският министър-председател по същия повод.

На въпрос за предложението на Юнкер за незабавно приемане на Румъния и България в Шенген холандският премиер отговори: "Не сега. Противопоставяме се. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията".

Германия също не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Той по принцип споделя визията на Юнкер, но уточни: "За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване".

Австрийски политици също изразиха съмнение, че България и Румъния  ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във