Банкеръ Daily

Свят

Холандската централна банка се извини за свръзаността си с робството

Централните банкери на Нидерландия се извиниха за ролята на предците си в търговията на роби от крайбрежието на Атлантически океан и обещаха да подкрепят инициативите, насочени към заличаване на последствията от мрачното наследство.     

Председателят на "Недерландше банк" Клаас Кнот, който е и член на управителния съвет на Европейската централна банка, отправи извинението си към наследниците на поробените хора в Ниската земя по време на годишното честване на празника "Кети Коти", отбелязващ премахването на робството. Банката обеща да създаде фонд за финансирането на проекти на стойност 5 млн. евро през идните десет години в Нидерлания, Суринам и Карибите. Както и да направи еднократно допълнително дарение от 5 млн. евро за различни инициативи като Националния център за проучване на историята на робството.  

"От името на Нидерландската централна банка признавам, че много от предшествениците ми не са смятали хората за нищо друго освен за стока", заявил в емоционално обръщение Кнот. И допълнил, че "мнозина са защитавали съществуването на робството и продължаването му, а по-късно са игнорирали последствията от него в продължение на много години".  

"Недерландше банк" призна през февруари, че бивши нейни директори са били съучастници в сделки с роби след като ролята им е била установена от независимо изследване на университета в Лайден. Няколко видни представители на институцията са били замесени персонално в колониалното робство и част от първоначалния банков капитал е дошъл от собственици на бизнес с директно участие в обработваните с робски труд плантации в региони като Суринам, става ясно от разработката на учените.

"АБН АМРО банк" също се извини неотдавна след като бе разкрито, че предшественик на кредитора е играл "водеща роля" в международната търговия с роби от ХVІІІ век. 

"Кети Коти" (в превод - "Разбитите окови") се празнува всяка година на 1 юли в Нидерландия, за да отбележи датата на премахване на робството в страната през 1863-а. Това е ден на свободата, равенството и солидарността, чествани с паради, улични тържества, музика и танци. Официалното му признаване обаче става сто години по-късно - през 1963-а - когато градската управа на Амстердам започва да организира представления и паради и да ги популяризира в националните вестници. Това също не се оказва достатъчно, защото правителството на страната все още не се е извинило за столетията несправедливост. До 90-е години на миналия век афро-холандската общност в Ротердам отправя сериозни критики и изисква 1 юли да бъде включен в учебниците и книгите по истори като възпоменание или национален празник, и, което е по-важно - да получи извинение от държавните ръководители. Усилията й се увенчават с успех и датата е обявена за национален възпоменателен празник в Нидерландия, на който се провежда фестивала "Кети Коти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във