Банкеръ Daily

Свят

H&M се завърна на платформата за онлайн търговия на Alibaba

Официалният магазин на шведския моден гигант H&M отново е отворил на платформата за онлайн търговия на Alibaba - Tmall, съобщи Ройтерс. Това се случва 16 месеца, след като китайският сайт я свали заради отправени критики за нарушаване на човешките права в уйгурския автономен район Синдзян.

Повторното отваряне на магазина бе забелязано най-напред от китайските потребители и потвърдено след проучване на сайта от Ройтерс. Все още не е ясно какво е довело до новото отваряне на онлайн магазина, а Alibaba и H&M не се отзоваха на молбата на Ройтерс за коментар. 

Tmall и много други китайски платформи и приложения изтриха всички препратки към модната марка, когато бе разкрито, че H&M е призовал да не се купува памук от западния китайски регион Синдзян заради опасения за нарушаване на човешките права.

Според оценката на експерти на ООН и правозащитни организации над 1 милион души, основно уйгури и други мюсюлмански малцинства, са били затворени през последните години в обширна система от лагери в Синдзян. Китай отрича всякакви подобни обвинения.

H&M, вторият най-голям търговец на дребно на бърза мода в света, отвори магазина си в Tmall през март 2018 г.

От март 2021 г. обаче H&M може да продава онлайн в Китай само чрез собствения си сайт или мини програма в WeChat, но не бе достъпен или не бе възможно да бъде потърсен на големи платформи като Tmall и JD.com.

През юни H&M затвори водещия си физически магазин в Шанхай заради бойкота на потребителите след призивите да не се купува памук от Синдзян и локдауните в търговската столица на Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във