Банкеръ Daily

Свят

Хладен прием за Меркел във Варшава в разгара на скандала "Полекзит"

Причината за хладното посрещане е, че през юни Меркел не покани премиера Матеуш Моравецки на консултации в Берлин.

Германският канцлер Ангела Меркел пристига  в понеделник, 13 септември,  на посещение в Белград. Преди това Полша посрещна хладно германския канцлер, а полският президент Анджей Дуда обиди германския си колега, като отказа да се срещне с нея, пише вестник  "Ди Велт". 

Причината за хладното посрещане е, че през юни Меркел не покани премиера Матеуш Моравецки на консултации в Берлин.

По време на „прощалното си турне“ канцлерът е била приета от президентите на Съединените щати и Украйна - Байдън и Зеленски, докато ръководителят на държава-членка на Евросъюза е отказал да се срещне с нея.

Според анализаторите Варшава няма интерес от конфликт с Германия. В последните години Полша се превърна в един от най-важните търговски партньори на Германия - страната с оборот от 122,9 млрд. евро надмина дори Италия и сега е на пето място сред търговските партньори на Берлин. Проблемът между двете страни са политически конфликти. Причината е, че правителството на Моравецки често се конфронтира с ЕС заради спорната съдебна реформа. 

Завършването на строителството на „Северен поток 2“ миналия петък също е причина за напрежение. Изграждането на газопровода допринесе за влошаване на отношенията между Германия и Полша през годините. Във Варшава той се счита за заплаха не само за енергийната сигурност на Полша, но и за целия ЕС. "Германското правителство си затваря очите за тези опасения", твърди кабинетът във Варшава.

Прощалното посещение на Меркел във Варшава дойде в разгара на конфликт  за Полекзит - излизане на Полша от ЕС. 

Ришард Терлецки, водещ представител на управляващата партия “Право и справедливост, който е и заместник-председател на полския парламент, предизвика неочаквана криза, когато заяви на конференция в Карпач, че ЕС “трябва да бъде това, което е приемливо за нас” и че “ако продължава така, трябва да търсим драстични решения”.

“Англичаните ни показаха, че диктатурата на бюрокрацията в Брюксел не ги устройва и се обърнаха, и си тръгнаха”, заяви той, цитиран от EURACTIV.

След протеста на обществеността, той изясни позицията си в Tуитър в четвъртък, като каза: “Полша беше, е и ще бъде член на ЕС. Полекзит е измама, измислена от Гражданската платформа и TVN24 [телевизионен канал, собственост на САЩ, критичен към правителството]”.

В отговор на първоначалните коментари евродепутатът Радослав Шикорски (ЕНП) заяви, че сравняването на Полша с Обединеното кралство е подвеждащо и че последиците от напускането на ЕС за Полша и поляците ще бъдат опустошителни.

“Великобритания е остров, има Лондон, британската лира, Бийтълс, Шекспир и ядрено оръжие. Ще се оправят. Ние, след като напуснем ЕС, отново ще сме между Германия и Русия“, каза той.

Друг виден активист на “Право и справедливост”, 79-годишен бивш депутат, призова полското правителство да не допуска “пълна васализация” на Полша от Европейския съюз” и да спре да плаща вноски в бюджета на ЕС. “Ние поддържаме Съюза и неговия огромен брой свободни хора с огромни средства, които са увеличени без никаква причина“, добави той.

Продължаващото вече шест години отстъпление от върховенството на закона в Полша прерасна до европейски проблем. Ако държава от ЕС поставя под въпрос основните права на Европейския съюз, това засяга целия съюз. Най-голямата грешка на Ангела Меркел беше, че не реагира достатъчно енергично, пише в заключение "Ди Велт". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във