Банкеръ Daily

Свят

Хизбула се пренасочва от Сирия и Израел към коронавируса

Лидерът на Хизбула шейх Хасан Насралла

По улиците в южните предградия на Бейрут парамедици и доброволци от Хизбула пръскат от камиони или пеша дезинфектанти по магазини и сгради. В една болница, където до неотдавна се лекуваха нейни ранени бойци, медицинският персонал на групировката доставя легла за център, който да приема пациенти с коронавируса, пише АП.

От Хизбула казват, че тя прехвърля своята организационна мощ, използвана допреди за борбата с Израел или за гражданската война в съседна Сирия, към борбата с разпространяването на вирусната епидемия в Ливан. Групировката иска да изпрати ясно послание до своите поддръжници в ливанската шиитска общност, че тя е силата, на която може да се разчита в криза.

Опоненти обвиняват гневно Хизбула, че е спомогнала за внасянето на коронавируса в Ливан. Изминаха повече от три седмици, преди страната да спре полетите от Иран, след като на 20 февруари една току-що завърнала се от там жена стана първият потвърден случай в Ливан. Критици твърдят, че Хизбула стои зад забавянето, вероятно за да даде време на своите членове и поддръжници да се завърнат у дома - обвинения, които групировката отрича.

Оттогава в Ливан са регистрирани близо 480 случая и 12 починали.

"Докога ще оставаме жертви на тормоза на Хизбула?", написа в Туитър бившият министър Мей Шидиак през седмиците преди спирането на полетите. "Това е ново доказателство, че те контролират съдбата на страната", добави Шидиак, който впоследствие сам даде положителна проба, след като се завърна от Париж

По време на вълната протести в Ливан в края на миналата година някои демонстранти заклеймиха Хизбула като част от политическия елит, който трябва да бъде отстранен. САЩ засилиха санкциите си срещу групировката, а финансовият срив в Ливан остави правителството, доминирано от Хизбула и съюзниците й, да се мъчи да намери решение.

Лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насралла редовно произнася по телевизията речи за пандемията - знак, че групировката усеща, че е необходимо да покаже активност. Освен че е най-голямата военна сила в Ливан, тя има преимуществото да разполага с най-голяма организационна мощ в страната. Групировката е мобилизирала 24 500 свои членове и доброволци в антивирусна кампания в помощ на правителството и министерството на здравеопазването, казва Хашем Сафиеддин, неин високопоставен представител. Това министерство е оглавявано от човек, посочен от Хизбула.

По време на обиколка на журналисти из Дание - гъсто населено предградие на Бейрут, което е бастион на Хизбула - представители на отдела за гражданска защита на групировката с униформи, маски и ръкавици пръскат улиците. Доброволци раздават кутии с храна на жителите с ниски доходи.

В болницата "Свети Георги", превърната от Хизбула в център за пациенти с коронавирус, персоналът подрежда нови легла на първия етаж. Сафиеддин казва, че групировката ще отдели част от своя потенциал, подготвен в случай на нова война с Израел. Това са хиляди лекари, медицински сестри и полеви персонал, както и 100 линейки. Ислямското здравно дружество към Хизбула планира да открие центрове за тестове. "Ние сме войници в служба на здравното министерство", казва пред АП Билал Асаф, представител на отдела за гражданска защита на групировката.

Кампанията, шумно прокламирана по телевизията на Хизбула "Ал Манар", засега се ограничава само в традиционните зони на подкрепа.

На разпокъсаната на общностен принцип политическа сцена в Ливан сунити и някои християни остро възразяват срещу политическата мощ на Хизбула и връзките й с Иран. Няколко политически фракции, представляващи други вероизповедания, също започнаха антивирусни програми, като подготвиха болници или раздават помощи, но те не могат да се мерят с Хизбула по финансиране и организация.

"Хизбула иска хората да знаят, че това е специален проект - проект, който е над държавата", казва Али Хамаде, политически коментатор във вестник "Ан Нахар", който често е критичен към групировката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във