Банкеръ Daily

Свят

Хиляди украинци протестираха в Киев срещу "капитулацията" пред Русия

Хиляди украинци протестираха снощи в центъра на Киев срещу онова, което те наричат "капитулация" пред Русия, предаде Франс прес.

Демонстрацията бе организирана малко преди срещата за Украйна във формат "Нормандска четворка", която ще се проведе на 9 декември. Това ще бъде повод и за първа среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и президента на Русия Владимир Путин. На 9 декември в срещата, която ще е в Париж, ще участват и френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

Протестът днес в Киев бе организиран в деня, в който страната отбелязва шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана. Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Не на капитулацията!". Те развяваха и украински знамена. "Всяка отстъпка само ще влоши ситуацията. Не можем да сключим споразумение с Путин", заявиха днес някои от демонстрантите.

Протестът идва в момент на относително разведряване между Москва и Киев, белязано от връщането от Русия на Украйна на трите военни кораба, задържани миналата година край Крим, анкесиран от Русия през 2014 г.

През септември двете страни размениха и затворници, което позволи в Украйна да се върнат екипажите на трите задържани кораба, 10 месеца след като бяха в руски арест.

Освен това първите изтегляния на украински военни и на бойците на проруските сепаратисти бяха осъществени в три сектора на линията на неприкосновение в Източна Украйна, където конфликтът отне живота на над 13 000 души.

"Действията на Зеленски и на неговия екип, насочени към изтегляне на военните, са истинска капитулация. Това не е нормално", казва един от демонстрантите днес в Киев.

Противно на предшественика си Петро Порошенко, привърженик на твърдата линия спрямо Москва, президентът Володимир Зеленски, е по-благосклонно настроен към диалог. Тази политика обаче е непопулярна сред част от украинското население, по-специално сред националистите и бившите бойци, които протестираха вече срещу онова, което те смятат за "капитулация" пред Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във