Банкеръ Daily

Свят

Хиляди сърби на протест срещу президента Вучич

Хиляди сърби протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия. Те скандираха „Вучич е крадец” по време на мирното шествие в центъра на града, предаде Ройтерс.

Демонстрантите настояха за медийна свобода и спиране на атаките срещу журналисти и опозиционни политици. Това е четвъртият такъв протест в последните седмици. Недоволството беше провокирано от нападението над опозиционния ляв политик Борко Стефанович в Крушевац на 23 ноември. 

Нападението напомни на мнозина за периода на управлението на бившия лидер Слободан Милошевич през 90-те години, който беше белязан от брутални атаки срещу политически опоненти.Критици на Вучич твърдят, че неговото правителство е засилило езика на омразата срещу опонентите и е наложило контрол над медиите. Вучич, бивш краен националист, който сега казва, че води Сърбия към Европейския съюз, отрича тези обвинения.

Неговата Прогресивна партия доминира в парламента от 2012 г. Той започна петгодишния си мандат като президент миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във