Банкеръ Daily

Свят

Хиляди на протест срещу честването на 55 г. от преврата в Бразилия

Снимка: ''Асошийтед Прес''. Демонстранти държат снимки с лица на убити по време на диктатурата в Бразилия и плакат, който гласи: "Къде са нашите изчезнали?" по време на протест в Сао Пауло, Бразилия, в неделя, 31 март, 2019 г

Хиляди демонстранти излязоха на улиците на няколко големи бразилски града, за да протестират срещу честването на 55 години от преврата, който бе последван от военния режим на страната през 1964-1985 година, предаде ''Фокс Нюз''.

Наскоро крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонару нареди на армията да организират мероприятия за отбелязване на годишнината.

В столицата Бразили протестиращи скандираха „без диктатура никога повече“.

"Болсаноро изразява любовта си към диктатурата, защото смята, че насилието ще разреши проблемите на страната", каза Маркос Суза, 37-годишен банков работник на протест в Рио.

Тържествата, които бяха поискани от Болсонаро, бяха категорично осъдени от активисти за правата на човека и социални групи, които бързо организираха протестите в неделя.

Доклад от 2014 г. на комисията за установяване на истинността на страната стигна до заключението, че най-малко 434 души са били убити или изчезнали по време на военния режим, който Болсонаро многократно похвали.

Видеоклип, изпратен от бразилското председателство на журналисти чрез WhatsApp в неделя, пък от своя страна защити събития на 31 март 1964 г.

"Това беше време на страх и заплахи. Комунистите задържаха и убиваха свои собствени сънародници; имаше много страх", каза във видеото един мъж, гледащ камерата. "Призована от пресата и от хората по улиците, Бразилия се съгласи, че разполага с национална армия и се обърна към нея. Благодарение на това настъпи светлина." "Армията ни спаси; няма начин да се отрече това и историята не може да се промени", каза мъжът.

Запитан от Асошиейтед прес, пресслужбата на председателството отказа да каже кой е направил видеото.

"Бразилия се стана за смях пред света", каза 67-годишната Кармелена Насар в Рио. "Аз съм тук, за да защитавам бъдещето на моите деца и внуци. Не можем да се върнем към този период на мъчения и убийства, които вече сме изпитали.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във