Банкеръ Daily

Свят

Хиляди на протест срещу Борис Джонсън в Лондон

Хиляди британци излязоха на протест в сряда вечерта срещу назначаването на Борис Джонсън за премиер. В центъра на Лондон беше паркиран двуетажен старинен автобус, където несъгласни с политиката на Джонсън правеха изявления.

Демонстрантите бяха от различни организации и движения, а някои от тях обявиха, че не симпатизират на нито една политическа сила. Те са обединени от опасения, че Борис Джонсън е "опасен и човек, на който не може да се има доверие". Представители на "Грийнпийс" дори опитаха да попречат на кортежа на Борис Джонсън, който отиваше към Бъкингамския дворец за среща с кралица Елизабет Втора.

„Навлязохме в политическа епоха, в която фактите нямат значение и Джонсън изключително успешно използва това“, коментира Анди Ънгър, лондонски университетски професор.

Вчера Борис Джонсън обяви, че иска да подобри Великобритания, след като официално бе представен като министър-председател. Новият премиер беше категоричен, че Обединеното кралство категорично ще напусне Европейския съюз на 31 октомври. В речта си той направи редица обещания - да подобри живота на пенсионерите и да инвестира в транспорта и инфраструктурата. Джонсън изтъкна, че иска да реформира сектора на социалните грижи, тъй като предишните правителства са се провалили поради големите разходи. Също така изброи широка гама от вътрешни амбиции, включително подобряване на инфраструктурата, набиране на 20 000 нови полицейски служители и по-ефективни разходи за образование. 

Борис Джонсън обеща също така да засили сектора на биотехнологиите и космическата наука във Великобритания, да промени данъчните правила, за да осигури стимули за инвестиции, както и да направи повече за насърчаване на грижите за животните. 

Външният министър Джереми Хънт, финансовият министър Филип Хамънд и министърът на международната търговия Лиъм Фокс са сред членовете на кабинета, които подадоха оставки, несъгласни с възможността за „твърд“ Брекзит и предлаганата от  Джонсън политика. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във