Банкеръ Daily

Свят

Хиляди на митинг в Париж в памет на жертвите от атентата в „Шарли Ебдо”

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

Списанието е символ на свободата на словото и от години е заплашван за карикатурите си на ислямския пророк Мохамед.

В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли" - лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Във втория по големина френски град Марсилия участниците в митинга бяха 7000 души, а в третия по големина град Лион - между 10 и 15 000 души. В югозападния град Тулуза в митинга участваха около 10 000 души, по данни на полицията.

Митинги имаше и в още десетина други френски града. Сред участниците на митинга в Париж мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли", лозунг на солидарност с жертвите, който върви и по Туитър. Някои хора държаха свещи. Други носеха моливи, символ на свободата на пресата. Отначало участниците бяха смълчани, но после аплодираха и викаха "Шарли, Шарли".

В митинга участваха редица политици, сред които председателят на парламента Клод Бартолон и първият секретар на управляващата Социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис. Кметицата на Париж Ан Идалго, също от Социалистическата партия, обяви намерението си да направи "Шарли ебдо" почетен гражданин на столицата.

Социалистическата партия и всички леви партии призоваха за републиканско шествие в събота следобед в Париж. Френският премиер Манюел Валс покани на него бившия десен президент Никола Саркози и партията му Съюз за народно движение, съобщиха от обкръжението на Саркози.

Френският президент социалист Франсоа Оланд призова сънародниците си да покажат, че страната е единна след атентата срещу "Шарли ебдо". Той обяви тридневен национален траур.

Facebook logo
Бъдете с нас и във