Банкеръ Daily

Свят

Хиляди магазини отварят отново в Австрия

Хиляди магазини ще отворят отново в Австрия, която ще стане днес една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, предаде Ройтерс. Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала.

Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Досега Австрия се справя сравнително добре с епидемията, с 368 починали от регистрирани над 14 000 заразени, особено спрямо някои по-големи европейски страни като Италия, Испания и Франция.

Полша ще започне да облекчава ограниченията върху икономиката си от 19 април, съобщи днес здравният министър Лукаш Шумовски, цитиран от Ройтерс.

"От 19 април ще започнем бавно да размразяваме икономиката", каза той в ефира на полското радио RMF.

Говорител на правителството каза, че вероятно ще бъдат отменени първо ограниченията, които бяха наложени на магазините като мярка за борба с коронавируса.

Шумовски обаче предупреди, че епидемията ще продължи още поне една година. "Готвим се за дълга борба с коронавируса", каза той, цитиран от ТАСС.

"Ако не беше изолацията, то заболелите щяха да са не няколко хиляди, а няколко десетки хиляди", подчерта министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във