Банкеръ Daily

Свят

Хиляди израелци протестираха срещу премиера Нетаняху и неговата политика за борба с коронавируса

Хиляди израелци протестираха на няколко места в страната в събота вечерта срещу премиера Бенямин Нетаняху и неговата политика за борба с коронавирусната епидемия, съобщава ДПА. Според говорител на полицията над 7000 души са участвали в демонстрация в близост до официалната резиденция на 70-годишния премиер, настоявайки за неговата оставка.

Около 1000 души са участвали в митинг при частната резиденция на Нетаняху в крайбрежния град Кесария, а демонстрация се е състояла и в Тел Авив, съобщи полицията. Организаторите на протестите не са съобщили свои оценки за броя на участниците, отбелязва ДПА. Заради демонстрациите бяха мобилизирани стотици полицаи, след като на митинг против Нетаняху във вторник протестиращи бяха нападнати от предполагаеми десни активисти.

В Израел от няколко седмици се организират протести срещу премиера Нетаняху. На фона на кризата с новия коронавирус, той е обвиняван за преждевременно отпускане на карантинните мерки и липса на готовност за втора вълна на вируса. Същевременно безработицата в Израел надхвърли 20 процента в резултат на икономическия спад, предизвикан от пандемията.

Срещу Нетаняху се води съдебен процес, в който той е обвинен в злоупотреба, безотговорно управление и корупция. Много израелци са против това Нетаняху да продължава да заеме поста министър-председател, след като срещу него тече дело за корупция.
Премиерът отхвърля всички обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във