Банкеръ Daily

Свят

Хиляди германци излязоха на протест срещу антиислямските демонстрации

Хиляди германци излязоха вчера вечерта на демонстрации в четири града, за да изразят несъгласието си с организираните всяка седмица в Дрезден шествия срещу "ислямизирането на Германия".

Движението „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“, известно като ПЕГИДА, организира шествие от 18 хил. души в Дрезден. Контрадемонстрациите в Щутгарт, Мюнстер и Хамбург събраха повече от двадесет хиляди души. Противниците на ПЕГИДА в Берлин блокираха пътя на няколкостотин антиимигранти, предаде БНР. Властите и жителите на Кьолн изразиха протеста си срещу ксенофобията и екстремизма като загасиха светлините в прочутата катедрала и голяма част от града.

През последните три месеца в акциите на ПЕГИДА в Дрезден, където има много малко имигранти мюсюлмани, се включиха много хора, а в шествието непосредствено преди Коледа - над 17 хил. души. Полицията очаква и тази вечер подобна бройка.

За да разшири подкрепата си, ПЕГИДА се дистанцира от крайната десница и чрез Фейсбук заяви, че е против "проповедниците на омразата, независимо от това каква е религията им", че е против "радикализма, независимо от това дали е религиозно, или политически мотивиран". 

В новогодишното си обръщение канцлерът Ангела Меркел призова германците да не участват в митингите в Дрезден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във