Банкеръ Daily

Свят

Хиляди британци - с фалшифи отрицателни резултати за COVID-19

Близо 43 хил. британци са получили невярна информация, че тестовете им за коронавирус са били отрицателни  заради лабораторни грешки, пишат световни медии като се позовават на официално съобщение на правителството на Великобритания.

Властите са забранили тестването в лабораторията на клиника Immensa health Clinic в Улвърхемптън, централна Англия, след разследване по сигнали на хора, които са показали отрицателни резултати от PCR тестове след като преди това са реагирали положително на бързи, посочва в официално онлайн изявление Агенцията за здравна сигурност на Великобритания. 

Спорните тестове са направени по програмата NHS Test and Trace - финансирана от британския кабинет услуга, въведена през 2020-а, за да следи и помага за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Тя не се управлява от Националната здравна система на Острова, а от Агенцията за здравна сигурност.  

По оценки на агенцията, близо 43 хил. души вероятно са получили погрешни отрицателни резултати от направените между 9 септември и 12 октомври PCR тестове, повечето - в югозападните райони на страната. Експертите по здравна сигурност определят случая като "изолиран инцидент в една лаборатория" и информират, че всичките взети проби в нея се пренасочват към други здравни пунктове. Засегнатите лица ще бъдат посъветвани да се тестват отново. 

Здравните власти успокояват, че "няма доказателства за каквито и да било недостатъци" в самите тестови набори. Те съветват обществеността да запази доверие в използването им и в другите лаборатории, където се предлагат услугите. 

Главният изпълнителен директор на провинилата се Immensa Health Clinic пък уверява, че клиниката оказва пълно съдействие на здравните органи по случая. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във