Банкеръ Daily

Свят

Хиляди бягат от Евбея, подгонени от пламъците

Сн. АФП

Хиляди хора напуснаха домовете си на гръцкия остров Евбея (Евия), докато пожари бушуват неконтролируемо вече шести ден, а фериботите чакат за нови евакуации, след като откараха много хора на безопасно място по море, съобщи Ройтерс.

Пожарите, които застрашиха северните предградия на Атина в последните дни, стихнаха до известна степен, но пожарът в Евия, голям остров източно от столицата, се разгоря на няколко фронта, изгаряйки хиляди хектари гори до северната му част и предизвиквайки евакуацията на десетки села.

"Чувствам се гневна. Загубих дома си. Нищо няма да бъде същото утре", заяви местна жена на име Василикия, след като се качи на спасителен ферибот в село Псаропули.

"Това е бедствие. То е огромно. Нашите села са разрушени, нищо не е останало от нашите домове, нашата собственост, нищо, нищо", каза тя.

Над 570 пожарникари се борят с пожара в Евия, заявиха властите.

Бреговата охрана е евакуирала над 2000 души, включително много възрасти граждани от различни части на острова от вторник в драматични морски спасявания, при които нощното небе бе червено от пламъците.

Медиите информират, че ситуацията се стабилизира северно от Атина, където са били потушени някои по-малки пожари.

Екипи, наблюдаващи ситуацията в Северна Гърция, заявиха, че са преброили около 300 къщи и индустриални сгради, унищожени в пожарите, и са заявили, че ще отнеме 15 дни, за да бъде възстановено електричеството в региона. Водоснабдяването също трябва да бъде възстановено.

Двама души загинаха, от които един пожарникар, а най-малкото 20 бяха приети в болници, заради наранявания, предизвикани от бушуващите пожари в Гърция, съобщи МИА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във