Банкеръ Daily

Свят

Хиляди афганистанци пристигнаха във военната база Рамщайн

Американски бежанци пристигат във военната база в Рамщайн.

Във военно-въздушната база на САЩ в германския Рамщайн всеки ден там пристигат хиляди бежанци, евакуирани от Афганистан. В хангари 1, 2 и 3 на американската база в Рамщайн походните легла са почти плътно залепени едно до друго: те са хиляди на брой. По тях са насядали майки, които хранят бебета или малки деца.  Мъжете са се отделили на групички и се опитват да установят контакт с роднините, останали в Афганистан, пише Дойче Веле. 

Афганистанците ще останат в базата, докато се обработват документите им за визи за САЩ. Проблемът е, че  американската база в Рамщайн просто не може да поеме повече хора. Ако искат да отворят място за още мигранти от Афганистан, американците трябва да транспортират сегашните бежанци в Рамщайн по-бързо отвъд океана.

Елизабет Хорст, пълномощен представител в посолството на САЩ в Германия, уверява, че въздушният мост за спасяване на хора от Афганистан продължава да действа: „Трябва да подсигурим достатъчно място за хората и да гарантираме сигурността им тук, във военно-въздушната база,“ обяснява тя. 

Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да продължат евакуирането от Афганистан на хора, търсещи закрила – на колкото е възможно повече хора, подчертават военните. И това ще продължи, докато американското външно министерство не издаде други указания.

САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан, заяви генералът от морската пехота Франк Маккензи, командир на Централното командване на силите на САЩ във вторник. 

С края на евакуацията се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в централноазиатската страна, което започна с инвазията на Афганистан, предприета след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

От 14 август до днес повече от 122 000 души бяха евакуирани по въздух от Кабул, ред тях около 6000 американци. Съединените щати и съюзните им западни страни положиха сериозни усилия, за да евакуират своите граждани и афганистанци, за които съществува опасност от репресии от страна на талибаните, отбелязва Ройтерс. Евакуацията стана още по-трудна след самоубийствения атентат при входовете на летището в Кабул в четвъртък, при който загинаха 13 американски военнослужещи и афганистанци, чакащи да им бъде предоставен достъп до летището.

Американският посланик в Афганистан е евакуиран с последния полет с транспортен самолет С-17 от Афганистан, изтъкна Маккензи. Пентагонът съобщи, че част от американците, които са искали да напуснат Афганистан, не са успели да стигнат до летището в Кабул, за да се качат на американските самолети преди края на евакуацията на силите на САЩ. Смятаме, че успяхме да евакуираме повечето американци, които искаха да напуснат Афганистан, но си даваме сметка, че някои не можаха да бъдат евакуирани, каза още генерал Маккензи. Предполага се, че в Афганистан все още има между сто и двеста американци.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във