Банкеръ Daily

Свят

"Хийтроу" изгуби от "Шарл дьо Гол" титлата за най-натоварено летище

За първи път "Хийтроу" изгуби титлата си за най-натоварено летище в Европа от парижкото летище "Шарл дьо Гол". 

Оказва се, че през френското летище в сравнение с "Хийтроу" са преминали повече пътници. От своя страната британското летище критикува правителството за "бавния напредък" по отношение на режима за тестване на пътниците за коронавирус.

Миналата седмица "Хийтроу" отвори първата си зона за бързо тестване на пътници от Лондон за Хонконг, но липсата на надеждни станции за тестване на пътници от всички краища на планетата означава, че много пътници са заплашени от карантина при пристигането си във Великобритания или други държави.

Към края на септември Париж е приел 19.27 милиона пътници, а "Хийтроу" - 18,97 милиона. Летище "Схипхол" в Амстердам е приело 17,6 милиона пътници, а това във Франкфурт - 16.16 милиона, според данни, предоставени от британското летище.

Вследствие спадът на пътникопотока летището в британската столица е изгубило 1.5 милиарда британски лири към края на септември, а приходите през третата четвърт на годината са паднали със 72% спрямо 2019 г.

От ръководството на "Хийтроу" са заявили, че броят на пътниците спада повече от предвиденото. Летището очаква да обслужи 22.6 милиона пътници през 2020 г. и 37.1 милиона през 2021 г. в сравнение с 81 милиона през 2019 г. През юни, когато изглеждаше, че пандемията ще бъде овладяна на Острова, прогнозата бе за 29.2 милиона пътници тази година и 62,8 милиона пътници през 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във