Банкеръ Daily

Свят

Хелзинки - приказната, вълшебна перла на Финския залив

12 юни се отбелязва като Ден на Хелзинки.

Хелзинки (на фински: Helsinki, на шведски: Helsingfors, Хелсингфорш) е столица и най-голям град на Финландия. Разположен е в югозападната част на страната, на брега на Финския залив, който е част от Балтийско море. Заливът се вдава в сушата на 390 км, като в дъното му е Санкт Петербург. На запад от града, на около 400 км се намира Стокхолм, на изток, на 300 км е Санкт петербург, а на юг, на 80 км, е Талин, все градове, с които Хелзинки дели обща история.

Градът е заобиколен от близо 300 скални островчета, свързани помежду си с мостове. Хелзинки има удивителна прилика със Санкт Петербург поради дългогодишната историческа връзка между Финландия и Русия. Върху външния облик на столицата има и силно шведско влияние.

Хелзинки е град, който предлага на туристите културни, исторически и архитектурни забележителности, които се откриват зад всеки ъгъл и остров.

Сред най-интересните са Сенатския площад с уникалната си неокласическа архитектура, паметника на Александър II, сградите на Министерския съвет, на Хелзинкския университет и на библиотеката, изградени през XVIII век. Тук е каменната църква "Темпелиаукио", чиято основа е издълбана в скала, има паркове. Атракция в столицата е обиколката с лодка сред островите, обграждащи града.

Лутеранската катедрала е символът на Хелзинки. Огромната бяла сграда е една от причините Хелзинки да се слави като "белия град на Севера". Всяка година тя се посещава от около 50 000 туристи. Най-красивата част от Лутеранската катедрала в Хелзинки са статуите на светците, разположени върху църквата.

Катедралата "Успение Богородично" е от руския период на града. Това е най-големият източноправославен храм в Западна Европа. Успенската катедрала в Хелзинки има 14 купола, покрити с 22-каратово злато.

Суоменлина е най-голямата островна крепост в Европа. А до нея се стига с ферибот.

Линанмяк е най-старият увеселителен парк във Финландия. Тук най-смелите още могат да се повозят на старо дървено влакче на ужасите. Наблизо е и аквариумът.

Над половин милион човека населяват Хелзинки, който е създаден през 1550 г. с указ на шведския крал Густав Васи при устието на река Ванта Йоки.

Голямо Хелзинки, както се нарича столичният метрополен регион, обхваща и съседните градове Еспоо и Вантаа (откъм запад и север), и Кауниайнен - анклав на територията на Еспоо, което означава, че всеки четвърти жител на Финландия живее в него. Хелзинкската метрополия е най-северната метрополия в света, а самият град е най-северната столица на страна членка на Европейския съюз.

Градът е двуезичен като финският и шведският са равноправни, въпреки че мнозинството владее само фински. В началото на XXI век за официални езици в града се признават финският и шведският, като 86% населението говори фински език, 6% са шведоезични, около 4% смятат за свой роден руския и още 4% – други езици.

Хелзинки е политическият, финансов, културен, научноизследователски и образователен център на страната, както и един от най-важните градове на територията на Северна Европа - близо 70% от офисите на всички международни компании се намират в неговия регион. Летището във Вантаа, обслужващо Хелзинки, е фактически главното летище на Хелзинки, поемащо и изпращащо почти всички международни полети в страната.

Въпреки че Вантаа и Еспоо често се разглеждат като предградия на Хелзинки, те сами по себе си са отделни финландски административни единици. Предприемани са няколко инициативи двата града да бъдат присъединени към Хелзинки и техният статут на град да бъде елиминиран, но не е постигнато съгласие.

В Хелзинки е роден Линус Бенедикт Торвалдс (Linus Benedict Torvalds) - създателят на ядрото Линукс (Linux).

Тук е родена и Таря Халонен - първата жена президент на Финландия.

Хелзинки е родно място и за един от Нобеловите лауреати за икономика - Бенгт Роберт Холмстрьом (Bengt Robert Holmström). Финландският икономист е работил през голяма част от живота си в Съединените щати. През 2016 г. Холмстрьом заедно с Оливър Харт „за техния принос в развитието на договорната теория“.

Финландската шведскоезична детска писателка Туве Янсон е проплакала на 9 август през 1914 г. в Хелзинки в творческо семейство (баща ѝ е скулптор, а майка ѝ – художник-график). Самата тя завършва илюстрация и живопис.

Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите, е илюстрирала шведския превод на „Хобит“ на Дж.Р.Р. Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във