Банкеръ Daily

Свят

ХДС/ХСС увеличи преднината си пред "зелените" преди изборите

Ако изборите за Райхстаг се провеждаха в близките дни, то блокът ХДС/ ХСС би получил на тях 28% от гласовете на германските избиратели.

Консервативният блок, съставен от Христиан-демократическия и Христиан-социалния съюзи (ХДС/ХСС) все повече увеличава преднината си пред "Союз-90"/"зелени" в рейтингът на политическите партии в Германия. В момента разликата е от 11 процентни пункта, показват резултатите от допитване, публикувано във вестник BILD am Sonntag.

Ако изборите се провеждаха в близките дни, то блокът ХДС/ ХСС би получил на тях 28% от гласовете на германските избиратели. Рейтингът на "зелените" е 17%, като е с 1 процентен пункт по-ниско спрямо седмица по-рано. Толкова има и Социал-демократическата партия на Германия. Свободната демократическа партия би получила 12 процента. Рейтингът на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" пък би се увеличил с 1 процентен пункт до 11 процента. За левите са заявили своята готовност да гласуват 8% от анкетираните.

В допитването са взели участие около 2500 човека.

Рейтингът на "зелените" се свива вече в продължение на няколко седмици. Това се дължи на скандалите около Аналена Бербок - кандидата за канцлер от тази партия. Първо медиите разкриха, че тя не е декларирала своевремнно доходите си за 2018-2020 година, а по-късно се разбра, че някои детайли, посочени в биографията на кандидата, не съответстват на действителността. В края на юни се появиха подозрения и за плагиатство при написването на нейни  книги.

Припомняме, че от създаването си преди 40 години, Зелената партия в Германия за първи път издига свой кандидат за канцлерския пост - съпредседателката на партията Аналена Бербок, депутат и експерт по международно право. Юристката Аналена Бербок и Роберт Хабек са съпредседатели на партията от началото на 2018 година. Те успяха да потушат вътрешните борби между двете крила в партията - на реалполитиците и заемащите крайни позиции в политиката за климата.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 26 септември. Спечелилата политическа партия ще получи правото да сформира правителството на страната, а лидерът ѝ би го оглавил като канцлер на страната.

И още нещо любопитно. Аналена Бербок е втората жена след канцлера Ангела Меркел, която сега се кандидатира за най-високия пост в управлението на най-голямата европейска икономика. Лидерката на "зелените" е родена през 1980 година в град Патензен, провинция Долна Саксония. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във