Банкеръ Daily

Свят

Хавана е била известна като Париж на Антилите

София ще отбележи 500-годишнината на Хавана с концерт с участието на Йорданка Христова. Организатори са Асоциацията за приятелство "България - Куба" и посолството на Куба у нас.

Хавана (на испански: La Habana) е столицата на Куба и най-голям град в страната и на Антилските острови. Той е една от четиринадесетте провинции на страната, наричана Сиудад де ла Абана. В него живеят над 2 110 000 души.

Хавана е разположена на северния бряг на Куба, южно от архипелага Флорида Кийс, при който Мексиканския залив се свързва с Атлантическия океан. Градът се намира главно на запад и на юг от дълбок залив, отделен от морето с тесен проток, който се разделя на три основни пристанища - Маримелена, Гуанабакоа и Атарес. Река Алмендарес пресича града от юг на север и се влива в морето няколко километра западно от залива.

Ниските възвишения, по които е разположен градът (на 57 м надморска височина), се издигат постепенно от дълбоките води на Флоридския проток. Известна забележителност е 60-метровият варовиков хребет, издигащ се от изток и завършващ с хълмовете Кабаня и Моро, на които през колониалната епоха са разположени укрепления, охраняващи източния залив. Друг известен хълм е разположен на запад и е зает от Хаванския университет. Извън очертанията на града по-високи възвишения се издигат на запад и на изток.

Градът е основан на сегашното си място през 1519 г. и първоначално носи името Сан Кристобал де ла Абана. Той е сред първите испански селища на острова и се образува край удобен за пристанище естествен залив. Първоначално Хавана е търговско пристанище, често нападано от пирати. През 1555 г. градът е опожарен от френския корсар Жак дьо Сор.

През следващите години испанците изграждат в Хавана крепост, която да предотврати пиратските набези. Тя започва да играе важна роля в предотвратяването на контрабандата и налагането на монопол в търговията с колониите - всички кораби от испанските колонии в Америка първо доставят стоките си в Хавана и оттук те се транспортират към Европа. През 1592 г. селището официално получава статут на град.

През XVII век Хавана бързо се разраства, изграждат се множество нови сгради, главно от дърво, съчетаващи архитектурни стилове от Пиренейския полуостров с типични елементи от Канарските острови. През 1649 г. тежка епидемия довежда до смъртта на една трета от жителите на града.

В средата на XVIII век населението на Хавана надхвърля 70 хиляди души и градът е трети по големина в Америка след Лима и Мексико. По това време Хавана е най-важното испанско пристанище в Новия свят с най-големите корабостроителни и кораборемонтни съоръжения.

През 1762 г., по време на Седемгодишната война, Хавана е превзета от Великобритания - продължилата една година британска окупация довежда до бързо разрастване на търговията с британските колонии в Северна Америка и Антилските острови, което предизвиква съществени обществени промени. В края на войната Испания отстъпва на британците Флорида в замяна на връщането на Хавана. След като си връщат града, испанците го превръщат в най-силно укрепената крепост в Америка. През 1796 г. от Санто Доминго са пренесени останките на Христофор Колумб - те остават в града до оттеглянето на испанците през 1898 г., когато те ги пренасят в Севиля.

С края на колониалния монопол в началото на XIX век търговията между Антилските острови и Северна Америка нараства и Хавана се превръща в процъфтяващ град. Развиващата се средна класа изгражда нови жилищни сгради в неокласически стил и градът става известен като Париж на Антилите.

През 1837 г. е построена първата железопътна линия - с дължина 51 км до Бехукал, по която се превозва захар от долината на Гинес до пристанището. С това Куба става петата страна в света и първата испаноезична страна с железница.

През следващите десетилетия са изградени обществени сгради, като луксозния театър "Такон". През 1863 г. са разрушени крепостните стени на града, за да се даде възможност за неговото разширяване. След забраната на робството в Съединените щати, много американски плантатори се преместват в Хавана, тъй като в Куба робството остава легално до 1886 година.

През 1898 г., по време на Войната за независимост, Хавана става сцена на сблъсъци между привърженици и противници на независимостта, които провокират Испано-американската война и довеждат до края на испанския колониализъм в Америка. Градът остава под американски контрол до 1902 г., когато Куба става независима държава.

През следващите десетилетия градът се възстановява от пораженията от гражданската война и се строят множество многоетажни сгради за растящата средна класа. Бумът на туристическия бранш през 30-те години на ХХ век довежда до изграждането на множество луксозни хотели, казина и нощни клубове, част от тях контролирани от организираната престъпност в Съединените щати. Като център на хазарта в средата на века Хавана изпреварва Лас Вегас. Градът през този период е известен с яхтените си пристанища, големи автомобилни състезания, музикални представления и обширни паркове.

Местоположението на Хавана е важно за икономика на града. Още през 16 век той се прочул като търговския център на Новия свят. И днес столицата си остава най-важния индустриален център на Куба. В градските индустриални зони е концентрирана леко-промишлената индустрия, а в останалата част на острова са кубинските захарни плантации. В града се правят и прочутите пури Хабанос. През Хавана минават 50% от вноса на Куба.

Днес Хавана залага на туризма като главен източник на доходи. В Стария град има малки обущарници и магазини за ръчно направени дрехи. Ведадо е днешният главен бизнес квартал на града. Там се издигат небостъргачи, високи жилищни комплекси, хотели, казина и ресторанти. Във Ведадо се намира и Университетът на Хавана.

В Хавана се намира най-голямото балетно училище в света с около 4500 ученици всяка г., при явяващи се на кастинг над 50 000. Образованието е безплатно.

Здравеопазването е центрирано в градските болници, управлявани от правителството. Спортът в Хавана е широко разпространен сред столичаните. В Хавана има два бейзболни стадиона. Най-големият от тях е "Естадио Латиноамерикано". Достъпът до повечето спортни събития е свободен. Най-популярните места за водни спортове в града са градските плажове.

Климатът в Хавана, както и в по-голямата част от Куба, е тропичен. Топлият бриз и местоположението на острова в зона с пасатни ветрове, прави климата по-мек. Средните температури варират от 22 °C през януари и февруари до 28 °C през август. Температурата рядко пада под 10 °C. Количеството на валежите е най-интензивно през юни и октомври и най-слабо от декември до април, като средното количество е около 1200 мм годишно.

В Хавана е роден Хосе Раул Капабланка и Граупера (José Raúl Capablanca y Graupera) - знаменитият кубински шахматист и трикратен световен шампион по шахмат от 1921 до 1927 година. Наричали Капабланка "Моцарт на шахмата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във