Банкеръ Daily

Свят

Хаваи стават 50-тия щат на САЩ точно преди шестдесет години

Поглед към столицата Хонолулу от вулканичния кратер Дайъмънд Хед

На днешния ден през 1959 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва изпълнително нареждане, с което обявява Хаваи (на английски: Hawaii, на хавайски Hawaii) за 50-ти щат на САЩ, след като са анексирали Хавайските острови през 1898 година. Политически Хавайските острови формират 50-я американски щат Хаваи, с изключение на атола Мидуей, който е включен в територията на САЩ, наречена Малки далечни острови.

Щатът Хаваи е част от по-големия архипелаг на Хавайските острови в Тихия океан. Официалното му прозвище е "щат Алоха", заради популярния местен поздрав. Населението му е около 1 374 810 души, които живеят върху площ от 28 311 кв. километра. Административен център е Хонолулу, който е и най-големият град в този щат. Официални езици в страната са английски и хавайски.

Архипелагът се състои от 24 вулканични и коралови острова. Най-големите от тях са обитаеми, като местното население отглежда ананаси, захарна тръстика, кафе и други. Хавайските острови са едни от най-посещаваните туристически места на Земята. Другото име, с което е известна островната група, е Сандвичеви острови. Наречени са така от открилият ги на 18 януари 1778 г. английски мореплавател Джеймс Кук в чест на лорд Сандвич, командващ Британското адмиралтейство. На 14 февруари 1779 г. на остров Хавай между моряците от третата експедиция на Кук и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит.

Островите отстоят на 3000 км (1860 мили) от най-близкия континент, което ги прави най-изолирания архипелаг на Земята.

Островите са изключително красиво място. Климатът е тропически, дъждовният сезон е от декември до края на март. Лятото е сравнително топло, средната температура е около 30 градуса, но тъй като влажността на въздуха достига 70-80%, горещината не се усеща толкова силно. Островите не са големи, така че, където и да е, човек винаги е близо до плажовете. Има две планински вериги, които разхлаждат климата.

Хаваи е един от двата щата (другия е Аризона), които не ползват лятно часово време. Причина за това е близостта на щата до екватора и малката разлика в дължината на дните през лятото и зимата.

Хората в Хаваите водят динамичен и интересен живот благодарение на природните дадености: има възможности за каране на сърф и кану, плуване, спортуване, планинско катерене и гмуркане. Има множество паркове, както и прекрасни коралови островчета. Хаваите изобилстват от пеперуди, птици и прекрасни екзотични растения.

В Хаваи са снимани много филми, предимно свързани със сърфиране, като сериала "Хавайски бряг", с оригинално заглавие North Shore по името на крабрежния район със същото име на остров Оаху. На Оаху е сниман и сериалът "Изгубени".

Столица, а също така и най-голям град в щата, е Хонолулу. Той е родно място на бившия президент на САЩ (2009-2017 г.) - Барак Обама, от Демократическата партия. Той е първият цветнокож в историята, избран на този пост.

Тук са родени и две от най-известните звезди от шоу бизнеса днес. Никол Кидман (Nicole Mary Kidman), световноизвестната австралийска и американска актриса и носителка на наградите "Оскар", БАФТА, "Сребърна мечка" и трикратна носителка на награда "Златен глобус".

Другата е Никол Шерзингер (Nicole Prescovia Elikolani Valiente Scherzinger) - американската певица, танцьорка, манекенка, актриса, известна най-добре като водещата певица на американската R&B група The Pussycat Dolls. И бивша (може би) приятелка на нашето момче Григор Димитров.

В Хонолуло е родена и Катрин Меган Макартър (Katherine Megan McArthur), доктор по океанография, американска астронавтка, летяла в Космоса веднъж, като член на екипажа на мисия STS-125.

Facebook logo
Бъдете с нас и във