Банкеръ Daily

Свят

Хаштагът #HelpTurkey сблъска противници и поддръжници на Ердоган

Турция, засегната от най-опустошителните горски пожари в историята си, започна ожесточена полемика в социалните мрежи, предаде Франс прес.
Хаштагът "Помогнете на Турция" (#HelpTurkey) доведе до сблъсъци между противници и поддръжници на президента Реджеп Тайип Ердоган в "Туитър".

Турският президент, изправен пред една от най-големите кризи по време на управлението си, изглежда възмутен от идеята, че страната му може да има нужда от помощ. "В отговор на това може да се каже само едно: Силна Турция", заяви Ердоган, като определи постовете с хаштага "Помогнете на Турция" като "лъжа, разпространявана от Европа, Америка и някои други места".

Прокуратурата обяви, че ще проучи дали тези постове целят "създаване на страх, безпокойство и паника сред населението, както и да унизят турското правителство", а медийните регулационни органи предупредиха, че може да наложат глоба на телевизиите, които продължават да излъчват пряко кадри от пожарите и да публикуват материали, "предизвикващи страх и притесняващи населението".

Правителството смята, че хаштагът се разпространява от фалшиви акаунти, използвани за манипулиране на обществените медии.
Ердоган обяви, че ще внесе през октомври в парламента нов закон за регулация на социалните мрежи. Експертът по дигитално право Яман Акдениз обаче изразява съмнение относно обяснението за фалшивите акаунти.

"Докато полемиката оживява социалните мрежи, пожарите продължават в истинския живот", подчертава той. "В реалността нашата правителствена машина има сериозни проблеми с функционирането и без съмнение ще въведе ново престъпление, а след това нов закон за дезинформацията, с цел да принуди да мълчат критичните гласове в социалните мрежи", добавя той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във