Банкеръ Daily

Свят

Хашим Тачи: Сърбите искат да постъпят с Косово като с Крим

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Сърбия се стреми да анексира северната част на страната му по модела на Крим. 

Влакът, изрисуван със сръбския трибагреник, който беше спрян на границата от косовската полиция в събота, е бил "провокация", целяща да даде претекст на сръбските власти да постъпят по същия начин, както руснаците в Крим преди три години, каза Тачи в интервю за агенция Ройтерс. В отговор на предупрежденията за война от страна на сръбския президент Томислав Николич косовският лидер предупреди, че ескалация на конфликта ще доведе до "верижна реакция в Западните Балкани".

Сръбският влак, на който на няколко езика пишеше "Косово е Сърбия", бе спрян, преди да влезе в Косово, заради съобщения за планирано нападение от страна на етнически албанци. Последва заседание на Съвета за национална сигурност в генералния щаб на сръбската армия, по време на което президентът Томислав Николич заяви, че Сърбия е готова да изпрати въоръжените си сили в Косово, ако сръбското население в областта бъде застрашено.

Ситуацията в региона бе обсъдена в Брюксел от външния министър Даниел Митов и колегите му от Хърватия, Гърция и Румъния. Четиримата събеседници се обединиха около необходимостта всички държави от региона да положат допълнителни усилия за поддържане на добросъседските отношения и стабилността в региона, се казва в съобщение на външното ни ведомство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във