Банкеръ Daily

Свят

Хашим Тачи се е предал сам в ЕУЛЕКС

Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде оставка, след като Специалният съд в Хага потвърди обвинението му за военни престъпления, се е предал сам в ЕУЛЕКС, съобщи Танюг, като се позова на косовските медии.

На пресконференция днес Тачи съобщи, че ще отпътува за Хага като гражданин на Косово, а не като президент.

Съдът потвърди и обвиненията срещу лидера на Демократическата партия Кадри Весели и председателя на парламентарната група на движение Самоопределение Реджеп Селими.

Вчера ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и бившия председател на парламента Якуп Красничи.

След потвърждаването на обвинителните актове косовското правителство заяви, че борбата на Армията за освобождение на Косово /АОК/ е била справедлива и "никой не може да съди борбата за свобода", нито пък някой може да бъде смятан за виновен без окончателно решение на правосъдните органи.

"АОК се бореше за освобождение на страната ни, а не воюваше в други държави. Затова тя имаше подкрепата на международната общност, чиято кулминация бяха бомбардировките на НАТО /над Сърбия/", се казва в официално съобщение на правителството.

В него се посочва също, че косовските институции и граждани винаги са били пример за сътрудничество с международното правосъдие.

Специалния съд в Хага бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово.

Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г. Съдът започна изслушвания през декември 2018 г.

Европейският съюз е получил информация за потвърждаването на обвинението за военни престъпления на Хашим Тачи и за неговата оставка и продължава да следи развитието на ситуацията в Косово, заяви днес говорителят на ЕС Петер Стано.

На редовна пресконференция в Брюксел Стано каза, че новините за потвърденото обвинение и оставката на Тачи са пристигнали "току що", а ЕС по правило не коментира "горещи новини". 

"Ние винаги сме се въздържали да коментираме и индивидуални обвинения по случаите, които разглежда Специалният съд", каза говорителят.

На въпрос как обвинението и оставката на Тачи ще повлияят върху диалога между Сърбия и Косово, Стано отговори, че ЕС ще излезе с официален коментар по-късно, когато разгледа развитието на събитията в Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във