Банкеръ Daily

Свят

Хашим Тачи призова за подкрепа Белград

Президентът на Косово отхвърли като "популистки" предупрежденията на Сърбия за поставянето на армията в готовност в отговор на операцията на косовската полиция в населен със сърби район в Косово, съобщи Асошиейтед прес.

Хашим Тачи заяви, че операцията на косовската полиция рано днес в Митровица, Северно Косово, е била напълно законна и не е била насочена срещу нито една общност. Тачи заяви, че сред арестуваните има "албанци, сърби, бошняци и руснак, който се криел зад дипломатическо прикритие, за да възпрепятства полицейската операция".

Косовският президент призова за подкрепа от Белград, защото, както отбеляза, организираната престъпност не е локална, а регионална.

Сърбия видя в операцията заплаха за мира. Тя предупреди, че сръбската армия е поставена в готовност и ще действа, ако напрежението ескалира.

Един от двамата задържани служители на мисията на ООН в Косово, руснакът Михаил Краснощеков, е бил освободен, съобщи междувременно ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на ЮНМИК.

Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) осъди задържането на двама свои служители по време на въоръжена операция на косовската полиция в населената със сърби северна част на Косово. Мисията посочи в изявление днес, че двамата служители на ООН са били ранени при операцията, която предизвика гнева на Сърбия и повиши напрежението в региона.

Ръководителят на ЮНМИК Захир Танин призова незабавно да бъдат освободени арестуваните служители на мисията.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във