Банкеръ Daily

Свят

Хашим Тачи пристигна в Хага, за да дава показания

Косовският президент Хашим Тачи пристигна днес в Хага за изслушване в Специалната прокуратура, която миналия месец огласи повдигнати срещу него обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната от 1998-1999 г. за независимост на Косово от Сърбия, предаде Ройтерс.

Преди да влезе в съда, който бе създаден да разглежда дела за предполагаеми престъпления по време на борбата за независимост, Тачи каза, че ще отстоява "истината, помирението и мира".

Прокуратурата смята Тачи, бивш командир в Армията за освобождение на Косово, за отговорен за близо 100 убийства по време на войната, която накрая доведе до независимостта на Косово.

По-рано Тачи отрече да е участвал във военни престъпления по време на конфликта от края на 90-те години.

Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай, който често е бил съперник на президента Хашим Тачи, застана на страната на държавния глава, който днес е на изслушване в Специалната прокуратура в Хага, съобщава информационният сайт "360 степени"

Харадинай написа във Фейсбук, че борбата на косовските албанци за независимост от Сърбия е била справедлива и те не могат да бъдат съдени за нея.

"Никога не сме избягвали да се изправим пред правосъдието, когато се поиска от нас. Независимо от държавните ни постове ние сме отговаряли и ще отговаряме. Не съществува съд, който може да осъди опит на народа да живее като всеки друг, свободен на своя земя", написа Харадинай.

Харадинай подаде оставка от премиерския пост преди една година, след като получи призовка да се яви на изслушване в съда в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във