Банкеръ Daily

Свят

Хашим Тачи отхвърли предложението за размяна на територия между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли днес предложението за размяна на територии със Сърбия, като заяви, че той "никога не би търгувал с териториите на Косово", но би обмислил корекции на границата с цел нормализиране на отношенията, съобщи ДПА.

Идеята за размяна на територии беше издигната за първи път от сръбски представители миналата година. Тя беше отхвърлена от лидерите на косовските албанци като неприемлива, както и от по-голямата част от международната общност като твърде опасна.

Тачи заяви снощи пред журналисти, че има намерение да повдигне въпроса за присъединяването към Косово на регионите в Южна Сърбия, населени с албанци, съобщи ТАСС. Косовският президент направи това изказване преди отпътуването си за срещата в Берлин на представители на Западните Балкани и Европейския съюз, която започва днес. "Не очаквам, че ще има диалог или преговори, но аз ще изразя позицията си в подкрепа на присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац", каза той. Тачи се надява, че домакините на срещата, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, ще убедят Сърбия да признае независимостта на Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във