Банкеръ Daily

Свят

Харви - деветото най-скъпо бедствие от 1900 година

Ураганът Харви ще бъде деветото най-скъпо природно бедствие от 1900 година, твърди доклад на германски експерти по природни бедствия, цитиран от Франс прес.

Харви е нанесъл досега щети за 58 милиарда долара (49 милиарда евро) само в щата Тексас според Центъра за управление на природни бедствия и намаляване на технологични рискове (CEDIM) в Карлсруе.

Броят на загиналите в резултат на бурята Харви в САЩ достигна най-малко 44, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Всички жертви са в южния щат Тексас. 19 човека остават в неизвестност.

Над 1,7 милиона човека в Тексас, района на Мексиканския залив, напуснаха домовете си. Около 779 000 тексасци бяха евакуирани принудително, а 980 000 сами потърсиха подслон на други места.

Белият дом се готви да поиска от Конгреса първоначален пакет от 5,9 милиарда долара за възстановяване на засегнатите от урагана Харви райони, съобщи Асошиейтед прес.

Предложението на Тръмп, което е било обсъдено в Белия дом с ключови представители на Републиканската партия, ще е само част от целия пакет, който може да се конкурира по размер с този от 2005 г. за подпомагане на жертвите на урагана Катрина, който бе за над 100 милиарда долара.

Високопоставен представител на администрацията каза, че планът ще бъде изпратен днес в Конгреса, чиито камари вероятно ще гласуват следващата седмица.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във