Банкеръ Daily

Свят

Хари Марковиц е с Нобел за разработките в теорията на икономиката на финансите

На днешния ден през 1927 г. е роден Хари Макс Марковиц (Harry Max Markowitz), американски икономист, Нобелов лауреат през 1990 година.

Хари Марковиц е роден в Чикаго, Илинойс, в семейство на евреи (баща - Морис; майка - Милдред). Учи в родния си град, където завършва и висшето си образование в Чикагския университет, в който получава и докторска степен. Като млад има възможността да се учи от множество изявени икономисти, като Милтън Фридман, Тялинг Коопманс и други.

Хари Марковиц е удостоен с Нобелова награда за икономика заедно с Мертън Милър и Уилям Форсайт Шарп (за първи път лауреатите са трима) през 1990 г. за основополагащия им труд в теорията на икономиката на финансите.

Финансовата икономика е съвременно поле в икономиката и финансите (например, през 60-те на 20 век финансите и икономиката са строго разграничени дисциплини и се изучават силно поляризирано от студентите, а също и в практиката са били по-раздалечени), това е "приложението на общата микроикономическа теория към специфичните проблеми, срещани във финансите". Финансовата икономика е клон на икономиката, свързана с "разпределението на икономическите ресурси, както пространствено, така и във времето, в несигурна среда". Това е допълнително характеризирана "концентрация на парични дейности", в които "пари от един или друг вид се появяват често от двете страни на търговията". Въпросите в икономиката на финансите обикновено са в рамка от гледна точка на "време, несигурност, опции и информация".

Хоровиц принадлежи към Чикагската школа по икономика, която описва неокласическата школа вътре в общността от икономисти, със силен фокус около факултета на Чикагския университет, някои от които са конструирали и популяризирали нейните принципи. Понякога е наричана freshwater (буквално сладководен/а) икономическа школа, в контраст със соленоводната (saltwater) на университети като МИТ, Харвард, Бъркли. Департаментът по икономика на Чикагския университет се смята за един от челните икономически департаменти в света и в него има повече Нобелови лауреати за икономика и получили "Джон Бейтс Кларк медал" от всеки друг университет.

Икономистът работи в компанията "Хари Марковиц", Училището по мениджмънт Рейди, Калифорнийския университет - Сан Диего, Колеж Барух, Сити Юнивърсити - Ню Йорк, Корпорация РАНД, Коулес комишън.

Мъртън Хоуард Милър (Merton Howard Miller, 16 май 1923 - 3 юни 2000 г.) е съавтор на Модиляни-Милър теоремата, и споделя Нобелова награда за икономика през 1990 с Хари Марковиц и Уилям Шарп. Преподавал е в Училището по бизнес към Чикагския университет от 1961 до 1993 година.

Уилям Форсайт Шарп (William Forsyth Sharpe) е американски икономист, професор по финанси и емеритус в Станфордското висше училище за бизнес. Получава Нобелова награда за икономика през 1990 "за работата си по теорията на финансовата икономика". Той е един от авторите на модела за ценообразуване на дългосрочни активи (CAPM), създава Коефициент на Шарп, допринася за разработването на биномен метод за оценяване на опции и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във