Банкеръ Daily

Свят

Харадинай се бои от война със Сърбия, защото тя купува ново оръжие

Рамуш Харадинай

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че се страхува, че Сърбия купува ново оръжие и че се бои от нова война, съобщават сръбската държавна телевизия РТС и радио Б-92.

Харадинай каза, че подходът на една част от международната общност към диалога с Белград налага необходимостта и Косово да се въоръжава.

Сърбия купува оръжие от Русия, Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система. Същевременно те ни казват, че не може да сключим споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Какво да правим тогава, заявил Харадинай, цитиран от прищински медии.

Ние сме независима държава. Не искаме нищо друго от диалога освен взаимно признаване. Ако не сте готови за това, дали това е послание за нас, че и ние трябва да купим оръжие, попитал Харадинай.

И заместник-председателят на косовското правителство Енвер Ходжай твърди, че милитаризацията на Сърбия е заплаха за региона. Макар да се провъзгласява за военно неутрална, тя показва обратното. Кой заплашва Сърбия толкова, че трябва да купува ново оръжие от Франция и други и да подсилва своята система за противовъздушна отбрана, попита Ходжай в своя профил в Туитър и определи милитаризацията на Сърбия като нова заплаха за региона, посочва белградското радио Б-92.

Facebook logo
Бъдете с нас и във