Банкеръ Daily

Свят

Харадинай няма да отиде в Прага на срещата на Вишеградската група и Западните Балкани

Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай няма да присъства на днешната среща на премиерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани в Прага заради обстоятелствата в Косово и необходимостта Косово да приключи важния процес на предсрочни избори, съобщава белградският вестник "Данас", като цитира говорителката на косовското правителство Донета Гаши.

Представителите на Прищина отказаха планираното участие в срещата заради думите на чешкия президент Милош Земан, който на посещение в Белград вчера заяви, че на съвет на изпълнителните и законодателните власти в Прага следващия месец ще постави въпроса възможно ли е Чехия да се откаже от признаването на косовската независимост.

Говорителката Гаши подчерта днес, че Харадинай е похвалил работата на Чехия, както и нейната подкрепа в рамките на Вишеградската група за страните от Западните Балкани в контекста на разширяването на ЕС.

"Премиерът Харадинай вижда Вишеградската група като важен форум, който допринася за демократичните процеси, сътрудничество и грижа за европейските ценности, поради което Косово ще продължи да бъде активен член на тази група", каза Гаши, цитирана от "Данас".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във