Банкеръ Daily

Свят

Хаос на летището в Кабул, има убит и ранени

В неделя САЩ изразиха тревога от евентуално нападение на групировката "Ислямска държава" на летището или в района около него.

На летището в афганистанската столица хаосът продължава. Вече има убит и ранени, докато западните сили се опитат да евакуират гражданите си и афганистанския персонал от размирната страна. 

Афганистански служител по сигурността беше убит при престрелка на афганистанските сили за сигурност и германски и американски войници с нападатели при северния вход на летището . 

Трима души са ранени, съобщи в Туитър германската армия. 

В неделя САЩ изразиха тревога от евентуално нападение на групировката "Ислямска държава" на летището или в района около него.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обяви , че онлайн заседанието на лидерите на Г-7, посветено на Афганистан, ще се проведе във вторник. Великобритания е ротационен председател на групата на седемте големи световни икономики.

"От съществено важно значение е международната общност да работи заедно, за да гарантира сигурната евакуация, да предотврати хуманитарната криза и да помогне на афганистанския народ да защити прогреса, постигнат за последните 20 години", уточни британският премиер. 

Миналия четвъртък на среща на външните министри на Г-7, посветена на Афганистан, те призоваха талибаните да гарантират сигурността на чужденците и на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан. Талибаните отговориха, че единственият хаос е на контролираното от САЩ летище, а те си спазват обещанието да няма размирици. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във