Банкеръ Daily

Свят

Хамид Карзай ще участва в Съвета за управление на Афганистан

Хамид Карзай

Ръководителят на Върховния съвет за национално помирение в Афганистан Абдула Абдула, президентът на Афганистан от 2001 до 2014 г Хамид Карзай и лидерът на Ислямската партия Гюлбедин Хекматияр ще се присъединят към съвета за управление на Афганистан, който възнамерява да формира ръководството на радикалното движение на талибаните, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизионният канал Ariana News .

Според него "Абдула Абдула, Карзай и Хекматияр ще бъдат членове на съвета за управление на Афганистан".

Тримата проведоха поредица от срещи с представители на ислямистите с цел формиране на нови власти, включително правителство с широко представителство на афганистанското общество.

Междувременно талибаните съобщиха, че все още не е започнало сериозно обсъждане на новата администрация.

Във вторник завзелите властта талибани обявиха, че всички работещи жени в Афганистан трябва да си останат в къщи и за момента да не ходят на работа. 

"Афганистанските жени не бива да ходят на работа докато не бъде установена подходящата система, която да гарантира тяхната безопасност", съобщи говорителят на движението Забиулла Муджахид и уточни, че това е временна мярка.

Талибаните, които проповядват стриктна версия на ислямските закони установиха пълен контрол над Афганистан преди 9 дни. Това събуди подозрения, че правата на жените ще се върнат на изходната точка отпреди 2001-а година, когато американските войски прогониха талибанското управление. В Кабул вече заличиха женските лица от реклами и салони за красота. 

Комисарят по човешките права на ООН Мишел Башлет коментира, че правата на жените са "важна червена линия" и  посъветва организацията да следи много отблизо правата на афганистанците под новия режим. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във