Банкеръ Daily

Свят

Хаменей изключи всякаква възможност за преговори със САЩ

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей изключи всякаква възможност за преговори със Съединените щати. Той бе категоричен, че политиката на Вашингтон на прилагане на максимален натиск ще се провали. Това е позицията на цялото иранско държавно ръководство.

"Между властите на Иран и САЩ няма да има преговори на никакво равнище. Провеждането на такива контакти би означавало успех на американската политика над Иран", каза Хаменей, но добави, че ако САЩ се върнат в иранското ядрено споразумение, Иран може да води диалог с тях.

"В противен случай не може да става дума за никакви преговори нито в Ню Йорк, нито където и да било", каза иранският духовен лидер. 

Повод за коментара е, че в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена, че може да се срещне с иранския си колега Хасан Рохани в рамките на Генералната асамблея на ООН в края на месеца и че той не би възразил на такава среща. 

Рохани обаче няма намерение да се среща с американския президент. Вчера той обвини Израел и САЩ за напрежението в Близкия изток, преди тристранната среща в Анкара с руските и турските му колеги за Сирия. 

"Днес това, което се случва в този регион и засяга много страни по света, е резултат от погрешни планове и конспирации на Съединените щати. Декларирахме непрекъснато, че регионалните въпроси трябва да се решават от регионалните страни и чрез диалог. Ако искаме установяването на истинска сигурност в този регион, трябва да бъде спряна напълно агресията от страна на САЩ и провокативните намеси от ционисткия режим. В противен случай ще станем свидетели на продължаването на несигурността", каза Рохани. 

Миналата седмица Техеран призова САЩ да прекратят политиката си на "максимален натиск" срещу Техеран и предупреди, че страната му ще продължи да намалява ангажиментите си към ядрената сделка от 2015 г., ако е нужно.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във