Банкеръ Daily

Свят

Хамбург – зеленият град на Европа, разположен на Алстер и Елба

Кметството на Хамбург

Има градове, които ни впечатляват само със споменаването на тяхното име. Хамбург е най-голямото морско пристанище на Германия въпреки че е на ... 100 км от устието на река Елба при вливането й в Северно море. В района Репербан пък са живели и свирели по барове и клубове четиримата от "Битълс" преди да станат известни. През 1961 г., преди излизането на първия им сингъл, "Битълс" свирят в хамбургски клубове и правят първите си записи. През следващите две-три години те гастролират в Хамбург още четири пъти. През пролетта на 2007 г., недалеч от местата, на които са свирили, е открит обновен площад, носещ името на групата.

С морския си чар и откритост към света ханзейският град Хамбург (на немски: Hamburg)е един от най-красивите големи градове в Европа и предлага на своите гости предимствата както на градския бит, така и на живота сред природата в най-чист вид - разнообразие от хотели, ресторанти, театри и магазини, изискани плажове по поречието на Елба и зелени брегове на Алстер, оживено пристанище и забележителности от 1200-годишната история на града.

Хамбург или Свободният ханзейски град Хамбург (Freie und Hansestadt Hamburg), е вторият по големина град в Германия (след Берлин) и седми в Европейския съюз, както и най-големият град в Европейския съюз, който не е столица. Хамбург е разположен в Северногерманската равнина, на мястото, на което реките Алстер и Биле се вливат в Елба. Разстоянието от Хамбург до устието на Елба е 110 километра.

В Хамбург се намира най-голямото морско пристанище в страната и трето по площ и брой обработени контейнери (до 2009 г. на второ място) в Европа след Ротердам и Антверпен. Той е главен град и една от шестнадесетте провинции на Германия. Заради голямото значение на пристанището за цялата страна, в Германия градът често е наричан "Врата към света".

Пищна зеленина, наситено сини езера и бълбукащи фонтани сред пулсиращата джунгла на големия град - Хамбург доказва, че природата и градската среда могат да съществуват в чудесно съжителство. "Зеленият крайбрежен град" отдавна си е спечелил популярност и през 2011 г. беше избран за зелена столица на Европа. Това не е учудващо, след като почти половината от територията на града е заета от зони за почивка и зелени площи, защитени зони и гори.

Наред с това пристанището, градският плавателен канал и Алстер придават на този ханзейски град неповторим морски чар. По плажовете, кейовете и малките пристани, между луксозните круизни кораби, гигантските контейнеровози и грижливо реставрираните кораби-музеи световният пристанищен град предлага всякакви развлечения за свободното време - включително и изкушението да потеглите на далечно пътуване.

Задължителна при посещението в Хамбург е обиколката на пристанището и историческия квартал със складовете (Speicherstadt) със старите му мостове. Само тук можете да видите Миниатюр Вундерланд (Miniatur Wunderland) - най-голямата железница-модел в света.

Но естествено Хамбург предлага и оживена модна и културна среда. Елегантни търговски пасажи, изискани бутици, антикварни и деликатесни магазини примамват към дълга обиколка по магазините. А вечер над 300 театъра, музикални сцени, вариетета и сцени на „малкото изкуство“, като, разбира, се не бива да се забравя световни събития като мюзикъла на Дисни "Цар Лъв", предлагат културни събития,както подобава на един голям световен град. Символ на музиката на бъдещето е Филхармонията на Елба. Тази впечатляваща концертна зала, която се строи в момента, ще бъде новият символ на града в пристанищния район.

Наситени с преживявания часове предлага знаменателната за нощния живот на Хамбург улица "Репербан" (Reeperbahn) с множеството си клубове, дискотеки, барове, кръчми и кафенета. Освен това Хамбург е известен и извън границите си с най-големия народен празник на Севера - Hamburger DOM, Alstervergnügen, рождения ден на пристанището (Hafengeburtstag), неделния рибен пазар, празника на японската цъфнала вишна, а по Коледа - с множеството коледни базари.

А разходка по бреговете на река Елба ще разкрие най-голямата атракция на Хамбург - авангардната концертна зала „Елбфилхармони“. Покрита с над хиляда самостоятелни извити парчета стъкло, тази сграда е най-високата в града и си заслужава да бъде посетена.

А след ден, изпълнен с разходки и разглеждане на забележителности, можете да възвърнете силите си в един от спокойните ресторанти на Шанзе - непременно опитайте местната храна - fischbrötchen (рибено руло) и aalsuppe (супа от змиорка), тук те са особено популярни.

Най-популярното време за посещение на Хамбург е в периода между юни и август, но най-евтино е в месеците между януари и март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във