Банкеръ Daily

Свят

Хакерските атаки струват на света 5,5 трилиона евро за 2020 г.

Кибератаките са опити за злоупотреба с информация – нейната кражба, унищожаване или разгласяване, с цел да се внесат смущения или да се изведат от строя компютърни системи и мрежи.

Общо 5,5 трилиона евро са щетите за световната икономика от киберпрестъпления през 2020 г.. Цената на хакерските атаки е два пъти по-голяма сума от оценката на загубите за 2015 г. Пораженията, които нанасят кибератаките, са не само икономически или финансови, те също така засягат демократичните основи на обществото.

Пандемията от коронавирус ускори цифровата трансформация на икономиката и обществото и откри нови възможности и предизвикателства. До 2030 г. се очаква 125 милиарда устройства да бъдат свързани с интернет в сравнение с 27 милиарда устройства през 2017 г., а 90% от хората на възраст над 6 години е вероятно да имат достъп онлайн. С увеличаването на свързаността и преплитането на цифровия и физическия свят обаче се увеличават рисковете от изтичане на данни и злонамерено поведение онлайн.

Компаниите и организациите в ЕС изразходват 41% по-малко средства за киберсигурност от организациите в САЩ. Европейският парламент настоява за съгласувана политика за сигурност, както и за подобряване на координацията в областта на киберотбраната.

Кибератаките са опити за злоупотреба с информация – нейната кражба, унищожаване или разгласяване, с цел да се внесат смущения или да се изведат от строя компютърни системи и мрежи. Затова киберсигурността трябва да включва информационна и комуникационна сигурност, оперативни технологии и информационни платформи, нужни за осигуряване на безопасността на цифровите системи

Използването на цифрови технологии за работа, пазаруване или поддържане на контакт нарасна значително по време на пандемията. Тези услуги подкрепят икономиката и възстановяването, но повишават риска от зловредни дейности като кражби на чувствителна информация, блокиране на информационни системи и шантаж.

Безопасността на цифровото пространство има ключово значение за спечелването на доверието на потребителите и за развитието на цифровия пазар. Изследване на Европейската комисия за състоянието на цифровата икономика и цифровото общество през 2019 г. показа, че притеснения за сигурността възпират около 50% от потребителите на интернет в ЕС да извършват дейности онлайн. Докладът за 2020 г. посочва, че 39% от гражданите на ЕС, които ползват интернет, са имали проблеми със сигурността.

Основни услуги и ключови сектори като транспорт, пренос на енергия и финанси стават все по-обвързани с цифровите технологии. Редица уреди се свързват помежду си през интернет. Всичко това прави киберсигурността въпрос на живот и смърт в някои случаи.

В България обект на атака стана Националната агенция за приходите. В други страни бяха засегнати болници или изборният процес. Подобни нападения имат сериозни последици за обществения мир и сигурността в ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във