Банкеръ Daily

Свят

Хаити в "състояние на обсада" след убийството на президента

Премиерът Клод Жозеф

Премиерът на Хаити в оставка Клод Жозеф обяви въвеждането на така нареченото според член 149 на конституцията на страната "състояние на обсада". То дава на изпълнителната власт засилени правомощия, предаде Франс прес.

"При стриктно прилагане на член 149 на конституцията, ръководих извънредно заседание на министрите и решихме да обявим състояние на обсада в страната", каза Жозеф.

Той увери, че убийците на президента Жувенел Моиз ще бъдат наказани в съответствие със закона и призова всички сили в страната да се обединят в битката за стабилност на Хаити, предаде ТАСС.

Жозеф подчерта, че демокрацията и републиката трябва да победят, а тъмните сили да загубят. Той призова и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради случилото се в страната му.

Съветът за сигурност на ООН пък каза, че е дълбоко шокиран от убийството на президента на Хаити и изрази безпокойство относно съдбата на първата дама Мартин Моиз, която е била ранена в нападението и която според някои медии е починала в болницата.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел каза, че е потресен от убийството на Моиз и предупреди, че има риск от спирала на насилие в страната.

Все още не е ясно кой стои зад нападението, в което беше убит тази нощ Моиз.

Белият дом определи като ужасно и трагично убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз. Вашингтон изрази готовност да помогне на страната в криза, предаде Франс прес.

"Това е една ужасна атака, една трагична атака, при която на прицел посред нощ бяха взети президентът на Хаити и неговата съпруга. Ние сме готови да помогнем под всякаква форма на населението на Хаити и правителството на Хаити, ако има разследване", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Британският премиер Борис Джонсън също каза, че е ужасен от убийството на Моиз.

Латиноамериканската телевизия Телесур съобщи междувременно, че е починала и съпругата на Моиз - Мартин, която беше тежко ранена при нападението.

След убийството главното летище на Хаити беше затворено, съобщава местно издание. Няколкото редовни полета до столицата на Хаити са били отменени, а други са били пренасочени към летища в други страни. Официалните власти засега не потвърждават тази новина.

Доминиканската република, която е съседна на Хаити, пък затвори изцяло границата си с нея след убийството на Моиз. Президентът на Доминиканската република Луис Абинадер е свикал на спешно заседание ръководството на страната за разработване на план за действие с цел гарантиране на сигурността в граничните райони, предаде Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във