Банкеръ Daily

Свят

Хайко Маас заминава за Гърция и Турция, призовава за диалог

Германският външен министър Хайко Маас замина днес на посещение в Гърция и Турция в опит да намали напрежението между двете съседки в Средиземно море, предаде ДПА.

"Допълнително нарастване на напрежението може само да навреди на всички страни, но най-вече на пряко замесените", заяви Маас преди заминаването си.

Съюзничките в НАТО Гърция и Турция имат разногласия относно морските си граници в зона в Средиземно море, която се смята, че е богата на въглеводороди. 

"Прозорците за диалог между Гърция и Турция сега трябва да бъдат още по-широко отворени, а не затваряни. За да се постигне това, вместо от нови провокации ние имаме нужда да предприемем стъпки към разведряване и да инициираме пряк диалог", посочи още германският външен министър.

Маас ще се срещне първо с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас в Атина.

В Анкара по-късно днес той ще разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Съвместно гръцко-американско военноморско и военновъздушно учение се е състояло в морска зона южно от остров Крит вчера, съобщи АНА-МПА.

Според съобщение на генералния щаб на гръцката армия учението, което е част от текущо военно сътрудничество между Гърция и САЩ, е включвало елементи за съвместно оперативно планиране, въздушна отбрана, противоподводна отбрана, обмен на информация, както и сътрудничество на ниво самолети и хеликоптери. 

В учението е участвала гръцката фрегата "Иджиън", подводница тип 214 и шест изтребителя Ф-16, а американската страна се е включила с ескадрения миноносец "Уинстън Чърчил". Военноморски хеликоптери и на двете страни също са участвали в учението.

Учението демонстрира в частност дългогодишните силни връзки между двете страни, които трайно се заздравиха в последно време, и допринася за подобряване на нивото на оперативна готовност и сътрудничество, се посочва в съобщение на генералния щаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във