Банкеръ Daily

Свят

Хайко Маас призова Белград и Прищина да нормализират отношенията си

Сн. АП

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви днес на пресконференция в Белград, че осъзнава факта, че процесът на нормализиране на отношенията с Прищина не е лесен, но смята, че той допринася и за развитието на икономиката, съобщи Танюг.

Маас подчерта на пресконференция след разговори с президента на Сърбия Александър Вучич, че Германия подкрепя този процес, ЕС и Мирослав Лайчак, който посредничи в диалога.

Сърбия и съседните й страни имат такъв икономически потенциал и културно богатство. Това са ресурси, които трябва да се използват за благосъстоянието на хората в региона, каза Маас.

Той изтъкна, че всяка държава от Западните Балкани сама определя бързината на присъединяването си към ЕС и добави, че за това са необходими реформаторски усилия на национално ниво, преди всичко в главните области като върховенство на закона и борба против корупцията.

Маас посочи, че всичко, което е чул от президента на Сърбия във връзка с това, е движение в добрата посока и подчерта, че резултатите са важни.
Маас изтъкна, че след тази среща ще открие нова сграда на посолството на Германия в Белград, отбелязвайки, че обектът се намира в сърцето на града. Новият обект е видим знак, че Германия стратегически инвестира в отношенията със Сърбия, каза Маас.

Германия силно подкрепя диалога между Белград и Прищина под покровителството на ЕС, както и Сърбия, която е готова за продължаване на диалога и ще подходи към това конструктивно в желанието си да се стигне до компромисно решение, заяви президентът Вучич след разговорите си с Маас.

Вучич каза, че двамата са разговаряли за всички важни теми и за онова, което, както каза, не винаги за нас е приятно и просто, каквато е темата за Косово, тъй като Германия е признала Косово. Обсъдена е била и ситуацията в региона.

Сърбия не търси оправдателна причина да отказва постигане на компромис, а смята, че замразеният конфликт не е най-доброто решение, тъй като "винаги някой може да го размрази", каза Вучич.

Той посочи, че трябва да се гради мир с албанците, тъй като по думите му е известно, че сърбите и албанците ще бъдат двете най-големи нации в следващите 100 години.

Същността на напредъка е в мира, каза сръбският президент.

Той каза, че важно да се изпълнят всички споразумения, които са подписани, преди всичко Брюкселското, да се създаде Съюз на сръбските общини в Косово, но посочи, че Сърбия е готова да разговаря и по други теми.

Вучич подчерта, че в региона Сърбия ще има абсолютно конструктивна роля и ще пази мира. Не сме заинтересовани за териториите на други страни, а за икономическо сътрудничество, културно, спортно. Нашата цел е силна, икономически силна, успешна Сърбия, подчерта сръбският президент. Това е от ключово значение, каза Вучич.

По въпроса за европейската интеграция на Сърбия Вучич благодари на Маас и на Германия за подкрепата за Сърбия на този път, добавяйки че на срещата е било разговаряно за върховенството на закона и синхронизирането на външната политика на Сърбия с тази на ЕС. Има неща, които не сме изпълнили, а които започнахме да правим през последния месец, през последните две-три седмици и съм уверен, че ще имаме все по-добри резултати в тази област, тъй като виждам посветеността на мнозина, каза Вучич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във