Банкеръ Daily

Свят

Хайко Маас: Отказът от "Северен поток - 2" ще лиши Европа от лостове за натиск над Русия

Министърът на външните работи на Германия призовава да се помисли за "геостратегическите последствия" от отказа от реализация на този проект. Това той е казал в Бундестага по време на обсъждания, посветени на отношенията с Москва.

"Всеки, който поставя под въпрос "Северен поток - 2", трябва също така да се замисли за това, какви геостратегически последствия ще има от това и какво ще означава то от гледна точка на възможностите за оказване на влияние над Русия от страна на Европа", е казал министърът.

"И ние сме длъжни да обсъдим и  какъв потенциал за ескалация носи в себе си това", допълва той. "Вие казвате, че заради събитията в Русия не трябва да правим бизнес с нея. Но трябва да ви е известно и до какво, от геостратегическа гледна точка, ще доведе това", казва Маас, обръщайки се към "зелените". Той предупреждава, че икономическата изолация на Русия, по негово мнение, ще доведе до още по-голямо сближаване с Китай.

"Те ще създадат по този начин най-големият икономически и военен съюз от всички съществуващи в момента. Аз не мисля, че Западът трябва да се стреми към такава стратегия в този конфликт", отбелязва шефът на германското външно министерство. "В тази връзка аз съм против това да се разрушават всички мостове в отношенията с Русия, Аз не залагам на стратегията на изгорените мостове, тя не само е грешна, но и опасна".

По-рано федералният министър на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност на Германия Свеня Шулце в Бундестага заяви, че Германия ще се нуждае от природен газ по време на прехода към възобновяеми източници на енергия. Тя напомня още, че Германия вече е взела решение да се откаже от въглищната и атомната енергетика. "Природният газ е важен фактор в преходния период", отбелязва министър Шулце. Тя напомня, че съгласно направено изследване, потребност от синьото гориво ще има поне до 2040 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във