Банкеръ Daily

Свят

Haй-гoлямoтo лeтищe в Eвpoпa с огромни зaгyби зapaди пaндeмиятa

Днес най-голямото летище в Европа "Хийтроу" призова британските власти да разрешат пътуванията за ваксинирани пътници, след като то отчете общи загуби от началото на коронавирусната пандемия в размер на 2,9 млрд. паунда (около 4 млрд. долара). От компанията заявиха, че по-малко от четири милиона души са минали през него през първата половина на 2021 г. - бройка, която беше надмината при трафика на хора само в рамките на 18 дни през 2019 г.

Освен това обемът на карго товарите бележи спад с 18% в сравнение с 2019 г., докато летищата във Франкфурт и Амстердам отчетоха за същия период увеличение с 9 на сто.

Въпреки това прогнозите на експертите са оптимистични. Те вярват, че потокът от пътници през летището през тази година ще мине 21,5 милиона пътници, надявайки се на силен ръст при търсенето за почивки, след отслабване на противоепидемичните ограничения.

"Великобритания изостава от своите съперници в ЕС в международната търговия, като по-бавно премахва ограниченията", заяви главният изпълнителен директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей, съобщава Ройтерс.

Според него "Обединеното кралство излиза от най-лошите последици от здравната пандемия, но изостава от своите съперници в ЕС в международната търговия, като бавно премахва ограниченията. Замяната на PCR тестовете с бързи антигенни тестове и отварянето за ваксинирани пътници от и към ЕС и САЩ в края от юли ще започне да ускорява  икономическото възстановяване на Великобритания".

Британската туристическа индустрия продължава да бъде обект на нарастващи случаи на Covid-19 на острова и на предпазливост от страна на правителството, което прави промени в правилата и отмяна в последния момент.

От "Хийтроу" заявиха, че е увеличена ликвидността до 4,8 млрд. британски лири (6,60 млрд. долара).

За шестте месеца от началото на годината до 30-и юни "Хийтроу" отчете коригирана загуба преди облагането с данъци в размер на 787 млн. паунда (1,08 млрд. долара) в сравнение със загубата от 471 млн. паунда за същия период на миналата година, който беше засегната само наполовина от коронавирусната пандемия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във