Банкеръ Daily

Свят

Хабермас: Германия блокира разрастването на еврозоната

Големият германски философ и социолог Юрген Хабермас отправи остра критика към политиката на Германия спрямо Европа, съобщиха ДПА и БТА. 

"Не мога да разбера защо германското правителство вярва, че може да убеди партньорите си за съвместни действия по въпросите за бежанците, външната политика и външната търговия, които са важни за нас, а в същото време заема блокираща позиция по централния и жизненоважен въпрос за политическото разширяване на еврозоната", каза 89-годишният интелектуалец, получавайки в сряда вечерта медийна награда в Берлин. Хабермас бе удостоен с Френско-германската медийна награда за приноса си към демокрацията в Европа. 

Той похвали предложението на френския президент Еманюел Макрон за разгръщане на валутния съюз в политически. По думите му Макрон е проявил кураж, необходим в политиката и липсващ в други страни членки. Разпространилият се десен популизъм показва липсата на воля за действие в ЕС, каза Хабермас. 

"Вместо това политическият елит се поддава на привлекателната сила на малодушния опортюнизъм да запази властта в краткосрочен план, воден от социологическите проучвания", заяви той. 

В писмо по повод връчването на наградата Макрон нарече Хабермас неуморим просветител, чиито глас е по-важен и ценен от когато и да било във време, когато Европа е застрашена от разпадане.  Сред предишните носители на отличието са оцелялата в Холокоста френската юристка и политик Симон Вей и бившият германски канцлер Хелмут Шмит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във