Банкеръ Daily

Свят

Гутериш: Ситуацията в Сирия може да излезе от контрол

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасение, че ситуацията около Сирия може да стане неконтролируема. Това се казва в изявление, разпространено от пресслужбата му, цитирано от ТАСС.

"Вчера (във вторник) изразих недоволството си от съобщенията за продължаващо използване на химически оръжия в Сирия. Аз също така много внимателно следя развоя на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН и съжалявам, че той засега не може да постигне съгласие по този въпрос", посочи Гутериш.

Той допълва, че отново е споделил с представителите на петте постоянни членки на съвета дълбокото си безпокойство за рисковете от сегашната ситуация, която той определя като задънена улица. 

"Подчертах и необходимостта да се избягва излизане на ситуацията извън контрол", каза Гутериш. "Нека не забравяме, че в крайна сметка нашите усилия трябва да бъдат насочени към прекратяването на страшните страдания на сирийците." 

Кувейтската авиокомпания "Кувейт еъруейз" съобщи, че спира полетите си до ливанската столица Бейрут заради намерението на САЩ да нанесат военен удар по съседната на Ливан Сирия. 

Британските военновъздушни сили се намират в бойна готовност за нанасяне на възможен удар по Сирия, съобщи вестник "Таймс", като се позова на правителствен източник в Обединеното кралство. "Имаме самолети (в кипърската база на британските военновъздушни сили) Акротири. Готови сме", каза източникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във