Банкеръ Daily

Свят

Гутериш: Ще съм честен посредник и ще градя мостове

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който се очаква да стане следващият генерален секретар на ООН, каза, че иска да бъде "честен посредник, строител на мостове и човек, който се опитва да създава условия за консенсус", предаде АП.

Ветеранът политик и дипломат, който вчера спечели единодушна подкрепа от Съвета за сигурност, каза в интервю, че ако спечели надпреварата за високия пост, целта му ще бъде да работи с всички страни, за да помогне за разрешаването на поредицата от сложни проблеми в глобалния дневен ред.

Съветът за сигурност ще се събере при закрити врата днес за официално гласуване по кандидатурата на Гутериш.

Гутериш, който побеждаваше при всички предварителни гласувания досега, бе единственият от 10-те кандидати, който не получи нито един глас "не насърчавам" при вчерашното гласуване в Съвета за сигурност.

Гутериш почти сигурно ще назначи жена за заместник-генерален секретар. В интервюто си той каза, че едно от най-важните неща в дейността на ООН, където доминират мъже, е "да има паритет между половете".

Необходима е, подчерта още Гутериш, "дипломация на мира", която изисква дискретни дипломатически контакти и совалки между основните играчи в конфликтите и споровете.

Генералният секретар трябва също така да се ангажира колкото е възможно повече и "да действа смирено, опитвайки се да създава условия страните членки, които са ключовите играчи във всеки процес, да успяват да действат заедно и да преодоляват различията си".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във