Банкеръ Daily

Свят

Гутериш разчита СЗО бързо да одобри руската ваксина за Ковид

След като бъде сертифицирана от Световната здравна организация, руската ваксина срещу коронавируса ще може да се използва при мисии на ООН и да изиграе много важна роля в борбата с пандемията. Това заяви в интервю за ТАСС генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде агенцията.

Руският препарат ще може да се използва от ООН в най-уязвимите области, където организацията има нужда от ваксини и за служителите си, и за местното население, подкрепяно от нея при миротворчески операции, посочи Гутериш.

Руските власти и СЗО вече преговарят по въпроса, добави той и изрази надежда, че СЗО "ще признае или сертифицира (ваксината, предлагана от Русия), възможно най-бързо".

През септември руският президент Владимир Путин каза в изявление, излъчено в седалището на ООН, че федерацията е готова безплатно да предостави ваксината "Спутник V" на служителите от световната организация.

Инактивираната китайска ваксина срещу COVID-19 може да се обнови за справянето с новите варианти на вируса за около два месеца, заяви експерт от китайския Център за контрол и превенция на заболяванията пред Глобъл таймс.

Съществуват опасения, че мутациите на новия коронавирус във Великобритания и Южна Африка могат да намалят ефективността на разработените през миналата година от световните фармацевтични компании ваксини, предава China Radio International.

„Способността на китайската ваксина да помогне на тялото да генерира антитела остава почти стабилна при неутрализирането на новите варианти на появилия се в Европа, Южна Америка и САЩ през първата половина на 2020 г. вирус. Ефективността обаче леко отслабва при новите мутации“, каза Шао Имин, член на Консултативния комитет за разработка на ваксини на СЗО. Той добави, че няма признаци за спешно обновяване на китайските ваксини в момента, защото сегашните все още предлагат защита за обикновените хора.

Пет са ваксините в света, които в момента се използват широко – две от Китай, две от САЩ и една от Великобритания.

В понеделник Moderna и Pfizer също заявиха, че техните ваксини са ефективни срещу двата нови варианта на вируса, но защитата им е малко по-слаба при мутацията от Южна Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във